Lyssna

Nyhet / Publicerad 14 augusti 2024 / Ändrad 15 augusti 2024

Historiens vingslag känns vid schaktarbeten i Öjeby kyrkstad

Två arkeologer finns på plats när Pireva utför arbeten i Öjeby kyrkstad. Åsa Lindgren och Sebastian Lundkvist har hittat både ben och bitar av rödgods när grävskopan har schaktat på området.

Schaktningen i kyrkstaden är en del av Pirevas arbete med att förnyavattenledningarna kring kyrkstugorna i Öjebyn. 
Åsa Lindgren och Sebastian Lundkvist är anställda vid Norrbottens Museum och gör så kallad arkeologisk schaktningsövervakning när de följer med grävmaskinen för att se om den stöter på någonting av intresse. Deras närvaro regleras av kulturmiljölagen med anor från 1666 som tillämpas när det ska grävas i kyrkstaden.
-Ser vi någonting som är intressant vinkar vi till grävmaskinisten och krafsar med stora och små verktyg, berättar Åsa Lindgren.

Lager efter lager spanar Åsa Lindgren och Sebastian Lundkvist efter tecken på mänsklig aktivitet. "Ser vi någonting som är intressant vinkar vi till grävmaskinisten och krafsar med stora och små verktyg", berättar Åsa Lindgren.

Foto: Anders Sandlund

I det aktuella uppdraget räknar man inte med fynd. Sådant som spik och tegel slängs tillbaka, men i den snutt av ett intakt kulturlager - "antagligen ganska gammalt" - som precis hittats plockade man upp kanten från ett stort fat i rödgods, samt ett rörben från okänt djur som någon har kluvit i jakt på näring. Fynden läggs i små påsar och märks.
-Vi tar in det här som referensmaterial och dokumenterar det, säger Åsa Lindgren.

Ett ganska stort fat i rödgods, till höger, samt ett rörben från okänt djur hittade arkeologerna i en snutt från ett intakt kulturlager.

Foto: Anders Sandlund

Ett kulturlager är ett jordlager som bär spår av mänsklig aktivitet. Om arkeologerna hittar någonting utöver det, exempelvis en väldigt intakt byggnad, ringer de Länsstyrelsen som beslutar om undersökning ska fortsätta.
-Tycker de att det verkar häftigt och bevarandevärt blir det stopp och sedan ett nytt beslut om en ny undersökning, berättar Åsa Lindgren.
Arbetet går vidare och en ny upptäckt görs i jordlagren. En möjlig syllstensrad, alltså botten på en husgrund hittas och den delen spärras av tills vidare.
Mer visuellt häftigt är ett välbevarat huvud från en kritpipa. Väl synlig är ingången från det långsmala munstycket och hålet där någon en gång i tiden petade in tobak. Det är ovanligt att hitta ett helt huvud. Den här pryds dessutom av sex utstickande prickar.
-Det gör att det blir lättare att tidsbestämma den, berättar Åsa Lindgren.

Huvudet från en kritpipa är ett av bevisen av mänsklig aktivitet i jordlagren i Öjeby kyrkstad.

Foto: Anders Sandlund

Sex prickar pryder huvudet på kritpipan. Det kommer att göra det enklare att tidsbestämma den.

Foto: Anders Sandlund

Sebastian Lundkvist och Åsa Lindgren spanar efter mänsklig aktivitet i det historiskt intressanta område som Öjeby kyrkstad utgör.

Sebastian Lundkvist och Åsa Lindgren är arkeologer vid Norrbottens museum.

Foto: Anders Sandlund

Schaktningen i kyrkstaden är en del av Pirevas arbete med att förnya  vattenledningarna kring kyrkstugorna i Öjebyn. Förnyelsen av de nya vattenledningarna pågår till i november och kommer enligt Pireva att förbättra ledningsnätet och förebygga vattenläckor i området.

Under Pirevas arbete på området kommer det att vara begränsad framkomlighet för såväl bilister som cyklister och gående.

Vid kopplingsarbeten kan vattnet stängas av tillfälligt, vilket Pireva då kommer att kommunicera via sms-utskick samt via sin hemsida.