En kvinnlig diakon sitter och samtalar med en man och en kvinna.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Samtal och stöd genom hela livet

Behöver du få tala med någon, själavård, bikt, hembesök eller delta i någon gruppverksamhet? Vi finns för att ge stöd när du behöver. När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Vi finns här för samtal, själavård och bikt

 

Våra diakoner och präster erbjuder samtal som ett stöd i vardagen och i krissituationer. Samtalen är kostnadsfria och sker under tystnadsplikt.

Utifrån våra olika livssituationer och livsfaser växer det ofta fram ett behov av att få samtala med någon om det som rör ens eget liv. Ibland behöver vi någon "utomstående", som vi inte har några band till, som samtalspartner.

Boka samtal

Piteå församling erbjuder också enskilda samtal med församlingens diakoner och präster. Här finns någon som vill och har tid att lyssna. Kostnadsfritt och vi har tystnadsplikt.

Själavård - enskilt samtal med tystnadsplikt

Det enskilda samtalet, själavården, kan vara ett vägledande samtal mitt i livet eller ett samtal utifrån ett specifikt behov. Det kan handla om livets alla frågor, sådant som smärtar och gör ont, men också sådant som väcker glädje och förväntan.  

Ett själavårdande samtal skiljer sig från ett vanligt samtal genom att det också handlar om Gud och andlighet. Samtalet kan hjälpa dig i ditt andliga sökande och vara en väg till inre mognad och fördjupning.  

Bikt

Bikt är en personlig bekännelse inför Gud av sådant som man ångrar. I bikten får man överlämna sig och ta emot Guds förlåtelse. Det sker alltid i anslutning till ett själavårdssamtal med en präst. 

Bikten är högst personlig med den biktande och en präst som de enda närvarande. Prästens absoluta tystnadsplikt är i detta fall total och unik i vårt samhälle. Det du anförtror prästen får inte yppas någonstans, inte ens i domstol, och du kan inte själv befria prästen från tystnadsplikten. 
Bikten följer en särskild ordning och innehåller bland annat bön och löftesord. 

 

  • Emma Nilsson

    Emma Nilsson

    Piteå församling

    Diakon, Verksamhetschef, Kyrkcenter

    Mer om Emma Nilsson

    Piteå församling erbjuder enskilda samtal med församlingens diakoner. Prata med Emma så hjälper hon dig med rätt kontakt.

  • Anna-Karin Jonsson

    Anna-Karin Jonsson

    Piteå församling

    Präst, biträdande kyrkoherde, Kyrkcenter

    Mer om Anna-Karin Jonsson

    Piteå församling erbjuder enskilda samtal med församlingens präster. Prata med Anna-Karin så hjälper hon dig med rätt kontakt.

En kvinnlig diakon och en äldre kvinna sitter utomhus på en bänk och samtalar.

Diakoni - kyrkans sociala omsorg

Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete och betyder omsorg och respekt för varje människa. Utgångspunkten är glädjen och kärleken från Gud.

En grupp människor sitter i en liten ring och samtalar.

Samtalsgrupper om sorg

Du som förlorat en närstående - välkommen till en av våra sorgegrupper. Att delta i en samtalsgrupp kan vara ett sätt att bearbeta sorgen. Här får du möta andra som är i liknande situation, dela din berättelse och lyssna till andras.

Vid en kris

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd.

En lila blomma och ett ljus ligger på en broschyr med texten Ord till avsked.

Första hjälpen vid sorg

Konkreta tips som gör det lättare att finnas där för någon som sörjer.

Bild på händer som tecknar ordet kyrka.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Från och med 7 september, erbjuder Svenska kyrkan en nationell bildtelefonjour på teckenspråk. Där kan döva personer i hela landet samtala direkt med teckenspråkiga präster eller diakoner.

Vid en kris

Jourhavande präst

Alla dagar kl 21.00-06.00.
Telefon: 112

Svenska kyrkans finska jourtelefon
Ruotsin kirkon palveleva puhelin

Varje kväll mellan 22-01.
Joka ilta klo 22-01.
Telefon: 020-26 25 00

Samiska krisnätverket, SOS alarm

Fredag och söndag mellan 20-24.
Telefon: 063-10 12 30

Kontaktpersoner för arbetet mot sexuella övergrepp

Kontaktpersoner i Luleå Stift: