Efter att brevlådan stängdes har urvalsgrupper bestående av kyrkomusiker och teologer gått igenom de nära 9 500 bidragen och valt ut de dryga 250 som kommer att provsjungas under 2025-2026.
Urvalsarbetets kriterier
I urvalsarbetet har grupperna arbetat utifrån kriterier som att psalmen ska överensstämma med Svenska kyrkans tro och bekännelse. Psalmen ska också kunna gå att sjunga tillsammans i grupp. Det innebär att grupperna tittat på notvärden, rytm och text tillsammans.
Urvalsgrupperna har också lagt tyngdpunkt vid att hitta representation från olika fromhetstraditioner och bredd i musikaliska uttryck. Barn- och ungas perspektiv har iakttagits och så även ekumeniska perspektiv.
Automatiserade svar
Eftersom det rör sig om ett stort antal bidrag och upphovspersoner har svarsutskicken gjorts via en automatiserad funktion. I psalmboksarbetets arbetsprocess är bidragen knutna till ett diarienummer. I svaren har angetts diarienumret, inte psalmens titel. Om ett psalmförslag förekommer mer än en gång i diariet, exempelvis p g a att det skickats in av flera personer, kan det ske att samma förslag fått både ett positivt och ett negativt svarsbesked. Vi beklagar denna tvetydighet, men vill vara tydliga med att det i så fall är det positiva svarsbeskedet som gäller.
Även om ett psalmförslag inte kom med i provsjungningen 2025-2026 så är vår uppmuntran att fortsätta skriva texter och musik. Sånger kan alltid hitta sina sammanhang, på olika sätt.