Ett välsignat bröllop
Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.
Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.
Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan, vigseln är gratis. Har ni däremot särskilda önskemål som medför extra kostnader för församlingen, får ni komma överens om dem med kyrkoherden och själva bekosta dem.
I Ringsjö församling har vi många vigslar under sommaren, så det är klokt att vara ute i god tid! När ni tar kontakt med oss angående vigsel behöver vi följande uppgifter från er:
- Personuppgifter på blivande brudpar.
- Vilket datum och vilken kyrka ni valt för ert giftermål.
- Övriga önskemål.
Prästen kommer att i god tid ta kontakt med er för genomgång av vigseln. Ni ska tidigast fyra månader innan vigseln begära hindersprövning från Skatteverket. (OBS! Den är giltig i max fyra månader). Detta intyg ska ni ta med när ni träffar prästen.
Har ni egen präst ska ni visa hindersprövningen för honom/henne. Tala om för prästen att han/hon ska kontakta vår kyrkoherde i god tid innan vigseln.
Innan bröllopet har ni ett vigselsamtal med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet ett sätt att lära känna er och en bra grund för hans/hennes vigseltal till er.
Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.
Om svenska inte är det självklara språket för er vigsel kan ni välja ett annat språk. Men det finns ett inslag i vigseln som kallas ”tillkännagivandet”. Det kan jämställas med när en myndighet eller en domstol fattar ett beslut. Enligt lagen ska sådana beslut alltid uttalas på svenska, även om de kan kompletteras med ett uttalande också på ett annat språk.
När det gäller musik och smyckning av kyrkan gäller nedanstående punkter:
Musik:
- Kontakta kyrkomusikern senast tre veckor före vigseln för att avtala musik.
- Om ni har engagerat solist som vår kyrkomusiker ska ackompanjera ska solisten ta kontakt med kyrkomusikern för ev. övning.
- Solisten ordnar noter i rätt tonart.
- Om ni önskar solosång kan vi förmedla kontakt till solist.
- Vid digitalmusik använder vi Musikbanken där vi beställer önskade låtar. Senast tre veckor före vigseln. Vårt högtalarsystem är inte så avancerat och ljudkvalitén inte alltid så bra vid digital musik.
Smyckning:
- Blombuketter på altaret står församlingen för.
- Om ni önskar blomsterdekorationer utmed altargången finns det små vaser (18 på varje sida) att använda. Blommor till dessa vaser ordnar brudparet.
- Det finns också ljus som kan placeras utmed altargången. Församlingen ordnar detta,
- Vi tillåter inte dekorationer som ställs innanför altarringen.
- Det är inte heller tillåtet med blomblad som strös inne i kyrkan.
- Ris och såpbubblor går utmärkt att slänga/blåsa på brudparet på kyrktrappan.
- Konfettibomber eller rosenblad tillåter vi däremot inte.
För frågor gällande smyckning kontakta kyrkvaktmästare Kristian Barck, 070-2197751, Kristian.Barck@svenskakyrkan.se
Om ni redan har vigts borgerligt eller i en annan kyrka, kanske i ett annat land, kan ni få en kyrklig välsignelse. Ceremonin är väldigt lik vigselgudstjänsten, men den har ingen betydelse i lagens mening.
Vi hoppas att ni ska få en vacker och minnesrik dag i vår kyrka.
Välkommen med er bokning till vår expedition, 070-6633530.