Lyssna

Inför vandringen

Romboleden erbjuder etapper av alla svårighetsgrader. Det är det viktigt att du planerar din vandring utifrån just dina förutsättningar. Ju bättre förberedelser, desto bättre upplevelser.

Att tänka på

Innan du ger dig ut på din vandring finns några saker du måste tänka på. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss i skog och mark. Tänk på att visa hänsyn till djur, natur och markägare. Tänk också på att ta med dig sopor när du lämnar rastplatsen för att underlätta för våra skötselföreningar.  

  • Det finns inga sopställ vid rastplatserna. Ta alltid med dina sopor och gör det fint för nästkommande.
  • Ved, om det finns, hugg upp minst lika mycket ved som du har gjort av med innan du lämnar rastplatsen.
  • Hund måste hållas kopplad under perioden 1 mars till 20 augusti.
  • All körning med motorcykel och fyrhjuling längs leden är förbjuden. 

Allemansrätten

Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att vistas fritt i skog och mark men det finns vissa saker man måste tänka på. Inte störa – inte förstöra!

  • Bryt inte grenar och kvistar av levande träd och buskar.
  • Du får tälta något enstaka dygn i naturen.
  • Tänk på att inte störa markägaren eller skada naturen.
  • Tältning är tillåten längs leden, men bara en natt på samma plats och inte nära annans tomtmark. Tälta helst vid rastplatserna.
  • Elda enbart på rastplatserna. Elda inte då brandfaran är stor.
  • Tänk på att speciella regler gäller i naturreservat och nationalparker.  

Naturvårdsverket om allemansrätten

Resa till och från

Det finns flera olika sätt att ta sig till och från leden. Du kan ofta välja att åka kollektivt, men inte alltid. De flesta har kommunikation till etappmålen men inte alla, mer information om vad som gäller finner du under varje etapp.

Se Naturkartan.

Restips

  • Om ni bara har en bil, börja med att ställa av en cykel vid etappmålet. När ni kommer fram cyklar den piggaste tillbaka till bilen.
  • Om ni har två bilar, gör som ovan, men kör föraren tillbaka till bilen på startplatsen.
  • Om ni är två gäng som går från varsitt håll, byt bil med varandra före start. Ni byter sedan bilnycklar på mitten och när man kommer fram kan man åka direkt hem.

Boende

På den digitala kartan kan du se boendealternativ som är belägna nära leden, alternativt erbjuder transport till och från leden. Vi rekommenderar förbokning av ditt boende, vilket är möjligt att göra online för flera av boendena. Många boenden erbjuder mat och annan service så som wi-fi, lakan och tvättmöjligheter. Detta står specificerat för respektive boende i kartan.

Leden går genom ren vildmark i Härjedalen och där finns sträckor där eget tält är enda alternativet.

Övernattningsstugor är mycket enkla boenden som i stort erbjuder tak över huvudet, en brits och i bästa fall möjlighet att göra upp eld och ett utedass. Ibland är det den allra enklaste övernattningen i ett vindskydd som erbjuds. I Dalarna och Härjedalen kallas vindskyddet för slogbod.

I större städer kan det finnas många boendealternativ.

Med anledning av Covid-19 pandemin var vänlig och kontrollera att ditt önskade boende är öppet. Många hotell och vandrarhem kommer att hålla öppet men det är ditt ansvar som pilgrim att bekräfta tillgängligheten hos boendet.

Service

Romboleden går genom samhällen och byar, över myrar, fjäll, längs vägar och i skogen. För att njuta fullt ut behöver du vara förberedd på vilken service du har möjlighet att få längs leden. 

Mat och affärer

På några sträckor finns restauranger och caféer där man kan få njuta en stund och ta en paus i vandringen.

På många ställen är det långt mellan affärerna, så det gäller att planera i förväg. I Västmanland och Dalarna kan man ofta handla på etappmålen. Mellan Dala-Floda och Älvdalen går leden på gamla fäbodvägar och nu blir det 3-4 dagsetapper mellan affärerna. Efter Älvdalen blir det ännu glesare både med affärer och boenden. Det är framförallt Ica och Coop som finns efter leden. På kartan kan du se var närmsta mataffär finns.

Pengar

I Sverige och Norge går det bra att handla med kontokort som Visa och Mastercard, det fungerar i de flesta butiker.

Vad gäller boendena så tar hotell och de större anläggningarna kort, men hos de privata boendena är det oftast kontant betalning eller swish som gäller så det är bra att ha en del kontanter med på resan. Använd filtret på kartan för att se var det finns bankomater längs leden.

Pilgrimscenter

Det finns två stycken pilgrimscenter efter leden: Kirkvollens pilegrimsgård och Nidaros pilegrimsgård i Trondheim. Här kan du få bra information om leden och hämta ut pilgrimspass. I Trondheim får du även ditt diplom. Läs mer under rubriken Pilgrimsvandring.

Internet

I Sverige finns platser med dålig uppkoppling. Inte minst i norra Dalarna och i Härjedalsfjällen. Vi rekommenderar att Romboleden på Naturkartan är nerladdad i appen på mobiltelefonen. Då fungerar den offline. Om du använder naturkartan i mobilen som gps, rekommenderar vi att du har med extra batteri och har skärmen släckt så mycket som möjligt.

Väder

Den huvudsakliga vandringssäsongen är från mitten av maj till mitten av september. Då kan det ligga kvar snö, eller ha kommit snö på vissa platser. Vädret är varierande och vi rekommenderar dig att ha koll på prognoserna. Här kan sommaren bjuda på 30 plusgrader och sol eller snöblandat regn och plus fyra grader. Det kan vara bra att ha lite koll på vädertjänsterna, SMHI.se och Yr.no, så man vet hur man ska klä sig på sin vandring.

VID AKUTA HÄNDELSER

Nödnummer i Sverige:

SOS – 112

Sjukvårdsupplysning – 1177

Polis – 114 14 (ej akuta händelser).

Brandrisk – ha koll på vädertjänsten SMHI.se och Yr.no.

Nödnummer i Norge:

Ambulans – 113. 

Polis – 112

Brand – 100

För att vara förberedd för fjällvandringar kan du läsa om fjällkunskap här. https://inspirasjon.ut.no/files/2019/06/25/fjellvettreglene-plakat-A4.pdf

Utrustning

Det är viktigt att ha med sig rätt utrustning när man ska ut och vandra. Det som är bra med vandring är att du inte behöver någon specialutrustning. Det är bra att packa lätt, men vissa saker är alltid nödvändiga att ha med sig.

Det är viktigt att ha ett par bra skor, det kan till exempel vara ett par ingångna träningsskor och om du ska gå längre är det bra att inskaffa ett par vandringskängor. Det är också bra att tänka på att ha en bekväm ryggsäck och kläder efter väder.

Bergslagsleden.se har tagit fram en checklista med utrustningstips både för vandraren som ska övernatta och för den som bara ska ta en dagstur. Utrustningstips (pdf)