VÄRLDSLÄGET, FRAMTIDSSPANING, HOPP & UTHÅLLIGHET
Vår värld har stora orosmoln och står inför många utmaningar. Det är lätt att tappa hoppet för framtiden och vad det skall bli av allting. Vad är det för värld som våra barn och barnbarn kommer växa upp i?
Rysslands krig i Ukraina och tillhörande hybridkrig mot Västvärlden är alltför nära. Globalt hotas Eurozonen och inte minst Kina av demografisk kollaps på grund av förödande låga födslotal. Klimatförändringar och sämre skördar ger risk för stor svält i världen. USA isolerar sig alltmer från omvärlden och oförutsägbarheten ökar med Trump på presidentposten. Världen går igenom en de-globalisering vilket skapar otrygghet och tvingar fram en förnyad industrialisering i Väst. Sedan har vi långdragna konflikter i Afrika och Mellanöstern, potentiella handelskrig samt ökande migration. Sverige drabbas av dessa globala fenomen och vi står även utan dem inför många olika utmaningar. Hur skall man kunna ha hopp i allt detta?
Allt är naturligtvis inte negativt. Andelen fattiga i världen minskar och allt fler barn har möjlighet att gå i skolan. Tekniska framsteg och globalt samarbete ger många möjligheter.
Hur kan vi ha en uthållighet som förbereder oss på svåra tider och ger ökade förutsättningar för välgång? Hur kan vi psykologiskt vara beredda på motgångar och ha en inneboende tålighet? Vad ger oss egentligen hopp? Hur kan tro och andlighet vara en resurs som ger oss hopp för framtiden?
KAFFE, FÖREDRAG, SAMTAL
Två tillfällen i Romelanda församlingshem erbjuds för att vara med på detta då det är föredrag och tillfälle för att samtala tillsammans. Första tillfället är ett 11-kaffe på tisdagen den 21 januari då det bjuds på smörgås, något sött och kaffe innan föredraget. Träffen är till ca kl 13.
Andra tillfället är onsdagen 5 februari kl 19-21 då det erbjuds kaffe/te och enkel kaka innan föredraget börjar.
Det är i stort sett samma föredrag vid båda tillfällen men det kommer finnas några fler röster som bidrar på kvällen den 5/2. Ingen anmälan krävs. Peter Stenman håller i trådarna och huvuddelen av föredragen men det finns en arbetsgrupp bakom.