...använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya. Givetvis hittar man dem även vid bröllop. Gamla riter och symboler?! :-0Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten.
RINGEN
Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra. En ring kan vara av vilket material som helst.
BRUDKLÄNNINGEN
Den vita brudklänningen slog igenom på bred front i början av 1900-talet och symboliserade oskulden och högtid. Förut var det svart som gällde, något som även fungerade vid andra högtider. Vilka kläder ni vill bära bestämmer ni själva.
BRUDKRONA
Traditionen att bära brudkrona går tillbaka till medeltiden. Den var en symbol för jungfru Maria, både som himmelsdrottning och som den kyska kvinnan.
BRUDSLÖJA
Brudslöjan var en tidigare en symbol för brudens oskuld.
RISKORN
I slutet av 1800-talet infördes seden att kasta ris eller sädeskorn över brudparet för att bringa fruktsamhet och rikedom till paret. Rykten säger att småfåglarna kan blir sjuka av att picka i sig riskornen. Om ni vill, ersätt riset med fågelfrö, konfetti, såpbubblor eller blomsterblad.
GÄSTETIKETT I KYRKAN
Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv. Tänk på att ta hänsyn till brudparets önskemål. Här kommer några tips!
VAR UTE I GOD TID
Gästerna ska anlända till kyrkan i god tid. Minst tio minuter före utsatt tid för att inta sina platser i väntan på brudparets intåg. Låt stunden vara högtidlig, prata tyst.
PLACERING
Ibland brukar de främsta bänkraderna vara reserverade för brudparets närmaste familj och släkt. Enligt en gammal tradition satt brudens familj och vänner på vänstra sidan mittgången och brudgummens på den högra. Men för trivsel och gemenskap är det fint om gästerna fyller på framåt i kyrkan och att gästerna fördelas någorlunda lika på båda sidorna. Är du osäker fråga vaktmästaren eller prästen.
FOTOGRAFERING OCH MOBILTELEFONER
Hur ser brudparets önskemål om fotografering eller inte ut under vigseln? Kanske står det i programbladet eller så meddelar prästen det. Mobiltelefonen stänger du naturligtvis av i kyrkan!