Genom Roslagens norra pastorat går en pilgrimsled, en så kallad S:t Olavsled. Det är pilgrimsleder som har Trondheim som mål. I Trondheim, vid Nidarosdomen, ligger helgonkungen Olav begravd.
S:t Olavsleden i östra och norra Uppland kallas Vikingaleden. Den börjar i Grisslehamn och slutar i Älvkarleby. Vikingaleden
Vandra och övernatta i Birgittagården
ÖVERNATTA I BIRGITTAGÅRDEN
För dig som önskar övernatta efter vägen har vi ställt iordning för vandrare och pilgrimer i Birgittagården vid Hargs kyrka. Här finns 3 sängplatser och 8 golvplatser (luftmadrass).
Dusch, toalett och kök finns.
Boka via vår expedition, 0173-428 00. Se aktuella tider under Kontakt här på hemsidan. e-post: roslagens.norra.pastorat@svenskakyrkan.se. Bokning måste ske tre arbetsdagar före övernattningen eftersom vi behöver meddela brandmyndigheten.
Kostnad: 150 kr/person/natt betalas på plats via Swish eller Bg som du får vid bokning.
Olav blir S:t Olof
Olav Haraldsson föddes i Norge omkring år 995. Under en av sina vikingaräder kom han i kontakt med kristendomen och döptes år 1014.
Tjugo år gammal återvände han till Norge för att göra anspråk på den norska tronen. År 1028 blev kung Olav tvungen att gå i landsflykt. Efter ett försök att återta makten år 1030, dödades han vid ett slag. Kroppen begravdes nära den plats där Nidarosdomen i Trondheim senare byggdes. Ännu i dag firas Olofs och Olavs namnsdag den 29 juli. Olav ansågs vara en helig man och helgonförklarades redan ett år efter sin död, år 1031, och blev sankt Olav eller på svenska Olof den helige. Sen dröjde det inte länge förrän pilgrimer började strömma till Nidaros.
S:t Olav Waterway
Även om S:t Olav främst verkade för Norges enande, så blev han efter sin döden snart hela nordens helgon. Med start i Åbo finns en unik S:t Olavsled. Den går nämligen delvis över vatten. Den leder från Åbo via Ålands öar och Ålands hav till Grisslehamn och därefter upp längs norrlandskusten.