Lyssna

Carl August Grellstrand

1845-01-26 - 1936-01-30

Familj
Ingen känd familjebild.

Gravplats: GA1 0045, Kristina gamla kyrkogård

En av de mest kända personer i Sala under decennierna omkring sekelskiftet 1900 var fotograf Grellstrand. Han var född i Grällsta i Kila den 26 januari 1845. Fadern, som hette Per Larsson, var bonde. Som alla andra bondsöner fick den unge Carl August redan tidigt börja deltaga i jordbruksarbetet och gick i flera år som dräng hemma på gården. Han ville dock komma ut och se sig omkring och tog fördenskull plats som jordbruksarbetare i Skåne. Där trivdes han dock inte med arbetet utan tog värvning vid Vendes artilleriregemente i Kristianstad och genomgick i vederbörlig ordning underbefäls- och underofficersskolorna. Men inte heller soldatyrket trivdes han med utan beslöt sig för att bli fotograf. Han hade en svåger i Västerås, som ägde en fotografiateljé och det var också denne som blev hans lärare.

På 1870-talet ansåg sig Grellstrand utlärd, flyttade till Sala och öppnade där en egen fotografiateljé, som han skötte i närmare 40 år. Han var en för sin tid mycket skicklig fotograf, som väl förstod att följa de tekniska framstegen inom yrket. Men han hade också en klar blick för fackorganisationens betydelse. Redan 1890 ingick han i Sala Fabriks- och Hantverksförening, där han snart nog intog en framträdande plats. Året efter sitt inträde invaldes han i styrelsen och var under en lång följd av år föreningens högt betrodde kassör. När han av åldersskäl måste lämna det aktiva arbetet inom föreningen, kallades han till dess edersledamot inte bara i föreningen utan också i styrelsen. Ett ytterligare bevis på föreningens uppskattning av hans arbete fick han 1933, då han tilldelades Sveriges Hantverksorganisations diplom och förtjänstmedalj i silver. Tre år senare, den 30 januari 1936, avled han.

Redan 1882 invaldes fotograf Grellstrand i stadsfullmäktige, som han tillhörde ända till 1916, då han fyllt sjuttio år. Han var således ledamot av fullmäktige i inte mindre än 34 år, längre än någon annan. Under denna tid deltog han verksamt i en rad kommunala styrelser och nämnder. Han var bl.a. ledamot av drätselkammaren, beredningsutskottet, hälsovårdsnämnden, skolrådet och sedermera folkskolestyrelsen samt kyrkorådet, där han valdes till kyrkvärd under flera perioder.

Långt in på ålderdomen kunde fotograf Grellstrand glädja sig åt en utomordentlig både andlig och kroppslig vigör. Ännu som åttioåring kunde han vara med i föreningslivet och andra rådslag, och det inte bara som en tyst dekorationsfigur. Han tog aktiv del i överläggningarna, och då märktes inga tecken på de åttio åren. Det låg något förnämnt och samtidigt godmodigt milt över hela hans väsen och de pigga ögonen som spelade i ett ännu på ålderdomen ungdomligt ansikte, vittnade om obruten vitalitet. Han var en gammal hedersman, allmänt aktad för sin redbarhet, omtanke och oegennytta i sin offentliga och enskilda gärning.

 

Till kyrkogårdsvandring