Lyssna

Församlingsråden

För en församling som ingår i ett pastorat ska pastoratets kyrkofullmäktige välja ett församlingsråd som styrelse.

 

På ett öppet nomineringsmöte kan församlingens röstberättigade medlemmar nominera kandidater.
Den som tillhör någon av församlingarna i pastoratet ska vara valbar till ett församlingsråd i pastoratet. 

Församlingsrådet ska som ett minimum ansvara för gudstjänstlivets utformning och utveckling i församlingen, men kyrkorådet kan också delegera andra uppgifter som anges i församlingsinstruktionen till församlingsrådet.

Läs mer om vilka som ingår i de olika församlingsråden genom att klicka dig fram i menyn ovan.

Församlingsråd i Sala Norrby Möklinta pastorat

En vägledning för församlingsråden i pastoratet utifrån lokala förutsättningar och vad kyrkoordningen reglerar. Församlingsråden ser olika ut i Svenska kyrkans många pastorat. Det här är vad som gäller i Sala Norrby Möklinta pastorat, vad kyrkoordningen kräver och vad som delegerats från kyrkorådet.

Vad är ett församlingsråd och hur utses ett församlingsråd

Församlingsrådet är styrelsen för en församling i ett flerförsamlingspastorat(ett pastorat som består av flera församlingar.) Det ska finnas församlingsråd i varje församling som ingår i pastoratet. Kyrkorådet är styrelsen för pastoratet.
Kyrkofullmäktige utser ledamöter, och ersättare i församlingsrådet. Antalet bestämmer 
kyrkofullmäktige. Antalet valda ledamöter får inte vara mindre än fyra. Antalet ersättare ska vara minst hälften av antalet valda ledamöter. I Sala Norrby Möklinta pastorat är praxis att församlingsrådet själv får utse både ordförande och vice ordförande vid sitt första sammanträde. Kyrkofullmäktige utser en sammankallande när ett nytt församlingsråd utses vid mandatperiodens början. Kyrkofullmäktige kan vid behov göra fyllnadsval under mandatperioden.
När ett nytt församlingsråd ska utses hålls församlingsmöte eller annat öppet 
nomineringsmöte som säkerställer församlingens inflytande. Vid ett sådant möte nomineras kandidater till församlingsrådet. Valbar till församlingsråd är tillhörig och boende i pastoratet som fyllt 18 år. Kyrkorådet ansvarar för att ett nomineringsmöte hålls. 
Kyrkoherden är ledamot i församlingsrådet. Kyrkoherden kan utse annan präst som ledamot i församlingsrådet i kyrkoherdens ställe. Kyrkofullmäktige beslutar om mandatperiod, dock inte längre än fyra år. Det är möjligt att välja en kortare mandatperiod än fyra år. Ett nytt församlingsråd ska alltid väljas från och med den 1 januari året efter ett kyrkoval. Om ett ärende i kyrkofullmäktige särskilt angår en församling i ett pastorat ska församlingsrådet beredas tillfälle att yttra sig i ärendet.

Församlingsrådets uppgifter

Församlingsrådet ska fullgöra de uppgifter som anges i kyrkoordningen och i 
församlingsinstruktionen samt övriga uppgifter kyrkorådet beslutar att delegera. I 
Kyrkoordningens fjärde kapitel 27§ finns formalia om hur församlingsråden möts, hur beslut fattas och protokoll görs tillgängliga.

Gudstjänstlivet

Kyrkoordningen beskriver i kapitel 17 gudstjänstlivet som en grundläggande uppgift för hela församlingen. Gudstjänsten är hela församlingens gåva och uppgift. Alla i församlingen är kallade att delta i gudstjänsten och komma med sina erfarenheter och livsfrågor till det gemensamma mötet med Gud. Kyrkorådet, församlingsrådet och kyrkoherden har gemensamt ansvar för gudstjänstlivets utformning och utveckling. Församlingsrådet får efter samråd med församlingens präster och kyrkomusiker besluta vilka i kyrkohandboken angivna former av huvudgudstjänst som utöver högmässa ska användas i församlingen. Församlingsrådet kan besluta att en gudstjänst tillsammans med en församling i ett annat kristet trossamfund får firas som huvudgudstjänst. Sala Norrby Möklinta pastorat firar under den ekumeniska böneveckan gemensam ekumenisk gudstjänst som ett exempel på detta.
Församlingsrådet har alltså en viktig roll i att forma ramarna för gudstjänstlivet men det 
handlar inte om att planera enstaka gudstjänster. Att forma ramarna för gudstjänstlivet är ett samspel mellan församlingsråd, kyrkoråd och kyrkoherden samt övriga präster, diakoner och kyrkomusiker. Kyrkoherden fastställer efter samråd med dessa en plan för församlingens gudstjänster samt huvudgudstjänstens uppbyggnad och huvudsakliga utformning. Den präst som leder huvudgudstjänsten beslutar vilka av kyrkohandbokens alternativ inom varje moment som ska användas.

Kyrkorummet

Församlingsrådet har ansvar för församlingens kyrkorum enligt kyrkoordningen kapitel 41. Det gäller frågor om upplåtelse av kyrka för andra ändamål än gudstjänst och kyrkliga handlingar eller annan församlingsverksamhet. Policydokumentet om samverkan och 
upplåtelse av kyrka är en vägledning i dessa beslut. Kyrkorummen ska hållas i gott skick och brukas för rätt ändamål. Församlingsrådets beslut om upplåtelse av kyrka ska gälla 
omedelbart.

Kyrkvärdar

Församlingsråden utser kyrkvärdar och håller kontakt med dessa. Kyrkvärdarna ska erbjudas utbildning och har rätt till fortbildning. Någon av kyrkvärdarna ska vara ledamot i kyrkoråd och/eller församlingsråd. Församlingsrådet utser inventarieansvarig bland kyrkvärdarna för församlingens kyrkor. Detta och andra uppgifter finns utförligare beskrivet i policydokumentet om att vara kyrkvärd/gudstjänstvärd i pastoratets församlingar.

Församlingskollekter

Församlingsråd beslutar om församlingskollekt och bestämmer i samband med det såväl ändamålet med kollekten som vid vilket gudstjänsttillfälle kollekten ska tas upp. Rikskollekt och stiftskollekter beslutas om på andra nivåer.

Församlingsinstruktionens innehåll

Församlingar som ingår i ett pastorat ska ha gemensam församlingsinstruktion. Förslag till församlingsinstruktion utarbetas av kyrkoherden tillsammans med medarbetarna och kyrkorådet i samråd med domkapitlet. När det gäller en gemensam församlingsinstruktion ska kyrkorådet samråda med församlingsråden inom pastoratet. Församlingsråd kan väcka frågan om att ändringar behöver göras i gällande församlingsinstruktion. Översyn görs annars efter kyrkoval och vid ny kyrkoherde.

Budgetansvar

Församlingsråden tilldelas ett budgetansvar för fortbildning och representation av de egna ledamöterna samt fortbildning för kyrkvärdar. Medel kan även användas för att utveckla gudstjänstlivet och kyrkorummen samt särskilda insatser för församlingslivet. Medel är inte tänkt att gå till verksamhet av mer återkommande karaktär.

Samtalspartner

Församlingsrådet har en rådgivande roll och är en viktig samtalspartner när det gäller 
församlingsliv och gudstjänstliv. Församlingsrådet ska hållas informerat om vad som planeras i församlingen och uppmuntras att vara en aktiv del i församlingslivet och gudstjänstlivet i församlingen. Någon i församlingsrådet bör också vara med i kyrkorådet.

 

Denna text finns även som pdf som även går att spara ner eller skrivas ut - klicka här!