Gustaf Adrian Drougge (G.A. Drougge) föddes 1838 i Gävle och dog 1906 i Sala. Han utbildade sig till sjökapten på Sjöbefälsskolan i Stockholm och kom under senare delen av 1800-talet att arbeta på ångbåtar som gick på olika hamnar, ofta Norrland. Genom förtroendeposter företrädde han och några andra förtroendemän några sjöbefäls- och sjömansföreningar och kom genom detta arbete att inlämna en petition i riksdagen som sedermera ledde till riksdagens antagande om pension till sjöbefäl och sjömän.
Efter sin pension från sjökaptensyrket köpte han Stockholms käppfabrik, då belägen på Slottsbacken 6 invid Stockholms slott.
Han var gift två gånger. I det andra äktenskapet med Edla Kristina Drougge (född Dahlström) vars syster, Anna Josefina Lovisa Lundberg (född Dahlström), var gift med borgmästaren i Sala, Otto Viktor Lundberg.
G.A. Drougge kom på slutet av 1800-talet att flytta till Sala med frun Edla och deras gemensamma son Erik som fötts 1896. Ett tidigt boende för dem i Sala var Wrangelska huset som införskaffades 1897.
Villa Vreta, belägen på Södra Esplanaden, blev G.A. Drougges sista boende i Sala. Från hans kassaböcker går att utläsa att den obebyggda fastigheten införskaffades i oktober 1901 för 1.398 kr. Utgifter till byggfirman AJ Svedberg skedde fram till december 1902 och summerade till 14.500 kr. Bland övriga utgifter finns bland annat ersättning för ritningar till Ingenjör Alf Göransson som även står med namn på byggnadsritningarna till Villa Vreta. Huruvida Ferdinand Boberg varit med i utarbetning av förlagor till ritningarna av Villa Vreta, som det spekulerats i, går inte att fastställa av informationen i kassaböckerna eller genom byggnadsritningarna.
G.A. Drougge satt i styrelsen för Sala Sparbank och hade till viss del hand om uppförandet av den nya byggnaden för Sala Sparbank vid Stora Torget vilken det beslutades om år 1902.
Studerar man Villa Vreta och tänker på att en pensionerad sjökapten bodde där så är kanske steget i tanken inte långt från att den framträdande balkongen ovanför husets huvudentré liknar en kommandobrygga på ett fartyg.