Lyssna

Mary- ett meningsfullt arbetsliv för alla

Mary – meningsfullhet – arbetsgemenskap- rehabilitering – yrkesstolthet

Letar du praktikplats för rehabilitering, arbetsträning ? Vi är en Mary-församling som tar emot människor som just nu står långt utanför arbetsmarknaden.

Kontakt: Liselott Andersson

Mary- ett meningsfullt arbetsliv för alla - klicka här för att läsa mer!

Längre ner på sidan hittar du en artikel, där vi får följa Henrik och hans arbete i Mary-projektet.

Liselott Andersson

Liselott Andersson

Diakon, Sala-Norrby-Möklinta Pastorat

Henrik och Lars-Åke i arbete

Mary

- En mötesplats och arbetsätt om du står långt ifrån arbetsmarknaden

Sala-Norrby-Möklinta pastorat har i många år stöttat människor som på olika sätt står utanför arbetsmarknaden. För några år sedan valde pastoratet att gå vidare i sitt diakonala, kyrkans sociala arbete och utbildade personal i den metod som skapats för rehabilitering/ praktik/arbetsträning inom Svenska Kyrkan och som idag finns i över 100 församlingar och kallas MARY. 
I Mary är hoppet viktigt, tron på människans inneboende kraft att när vi gör saker tillsammans kan det växa någonting nytt. Därför är även samverkan med kommun och myndigheter en viktig del i Mary-arbetet. 
Begreppet MARY är bildat av begynnelsebokstäverna i orden Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet, värdeord som genomsyrar den bemötandemetod som är Mary.
Lars-Åke Lindquist jobbar som vaktmästare i pastoratet och han har varit handledare en längre tid. Det var egentligen slumpen som avgjorde att han blev handledare, men med tiden har han upptäckt att det är en av arbetsuppgifterna som verkligen kan förgylla arbetsdagen. 
- Stundvis kan det så klart vara utmanande att hitta vägar för rätt kommunikation men i det stora är det väldigt givande. När man lärt  känna varandra och det funkar är det både inspirerande och givande, säger Lars-Åke. 
- Arbetet med att vara handledare är meningsfullt för att jag får möjligheten att se människan och ge en individuell start med en grundplatta att utgå ifrån, säger Lars-Åke.
I pastoratet finns flera personer som deltar i Mary-verksamheten, dels i Mikaelsgården och i Klockargården Norrby där det finns möjlighet till arbete i trädgård och i kreativt skapande hantverksmiljö. Vi har träffat Henrik Carlsson Norman som är deltagare i Mary hos vaktmästaren och handledaren Lars-Åke Lindquist.

Hur ser din dag på Mary ut?
- Jag kommer till Mikaelsgården, först äter vi frukost tillsammans i personalrummet. Sen går jag och min handledare Lars-Åke igenom vad som ska göras under dagen. Det kan vara sopkörning, brandkoll, gå med lövblås, snöskottning, sanda, torka hyllor, flytta möbler eller laga saker. Det är väldigt varierande och beror på vädret och vad som behövs göras, säger Henrik. 

Vad är det bästa med att komma till en Mary-verksamhet?
- Det är att det är ett varierande arbete, och jag får det stöd jag behöver under arbetets gång.

Vad betyder det för dig att vara deltagare i Mary verksamhet?
- Att jag får vara på en arbetsplats med stöd. En arbetsplats där jag kan känna mig trygg och inte behöver skämmas för mina diagnoser.

Vad tycker du är roligast?
- Det mesta är roligt!

Vad är den största utmaningen för dig?
- Att arbeta under längre tider. Just nu arbetar jag fem timmar, en dag i veckan. 

Hur är en bra handledare?
- En bra handledare är stöttande, använder mycket kommunikation och är trevlig. 

Har du något drömyrke?
- Vaktmästare eller fordonsmekaniker. 

 

FAKTA:
Namn: Henrik Carlsson Norman
Ålder: 24
Intressen: Meka bilar, musik och datorspel.
Favoritmat: Tacokryddad köttfärs med potatisgratäng. (Det har jag i matlådan idag)
Mary-plats: Vaktmästeri Mikaelsgården & Norrby.
Handledare: Vaktmästare Lars-Åke Lindquist