Familj
Mathilda föddes 1825 i Karlskrona och dog 1919 i Sala, fadern var flaggkonstapel.
Inga uppgifter om övrig familj.
Gravplats: NY1 04 0125
Familj
Mathilda föddes 1825 i Karlskrona och dog 1919 i Sala, fadern var flaggkonstapel.
Inga uppgifter om övrig familj.
Gravplats: NY1 04 0125
Mathilda kom till Sala 1869 från Kalmar för att efterträda Salas första kvinnliga folkskollärare, som slutat efter ett år. Mathilda kallades mamsell Agge och skrev under många år dagbok i ”annotations-almanackor”.
Mathilda startade sin resa från Kalmar till Sala den 26 januari 1869, först med hästskjuts från Kalmar till Växjö. Därifrån åkte hon tåg via Hallsberg till Stockholm, dit hon kom på fjärde dagen. I Stockholm var hon orolig för hur hon, som ensam kvinna, skulle reda sig mot bedragare. Men hon fick hjälp av en fru och hennes son. Färden fortsatte med tåg till Uppsala där hon stannade ett par dagar hos bekanta. Resan från Uppsala till Sala skedde den 1 februari, åter med hästskjuts i svårt väglag. Framkomsten blev mitt i natten med övernattning på gästgivargård. Då var hon helt uttröttad.
Hon anlände till sina hyrda rum i Sala morgonen därpå. Rummen var trevliga men tomma. Eftersom kyrkan vid denna tid var ansvarig för Salas skolor och lärare, kontaktade Mathilda pastorn och anmälde sin ankomst. Hon blev bjuden på middag och fick låna nödvändiga sängkläder och möbler.
Skolan var uppdelad i en flick- och gossgrupp. Till Mathildas glädje fann hon att läraren för goss-gruppen var en troende broder, C. A. Wallin (1833-1913), senare lärare i Gruvans skola. Själv var Mathilda troende kristen och såg som sin kallelse att komma till Sala.
Mathilda Agge fick snart kontakt med Salas knoppande Missionsförening, både i staden och i gruvan, som så småningom kom att bli Sala Missionsförsamling. Till gruvan lärde hos sig hitta längs en kanal.
1870 startade hon söndagsskola i Jan Olsgården på Kungsgatan 23, där hon bodde, tillsammans med småskollärarinnan Edla Myrberg. De blev båda hotade med avsättning av skolrådet. Men Missions-föreningen tyckte det var bättre att de skötte lärarkallet sex dagar i veckan än en timme på söndagar.
Hon berättar i sin dagbok om ensamheten som nyinflyttad, om disciplin och svårigheter i skolan för fattiga och sjuka barn. 1871 inköpte staden tomten Leufstedtska gården efter Ringgatan. Där uppfördes skolhuset för flickor där Mathilda undervisade fram till 1884, då hon med klen hälsa gick i pension.
Dagböckerna beskriver också den unga Missionsföreningens arbete, där hon aktivt deltog, bl.a. som en av söndagsskolornas outtröttliga pionjärer.
Ett privilegium för henne var sommarloven, då hon som ogift var fri att resa till sina vänner och släktingar i Kalmar och Karlskrona men också på konferenser och större samlingar, där hon träffade dåtidens kändisar, bl.a. P.P. Waldenström.
Första våren i Sala upptäckte hon idyllen med dammarna, vattenfallen, planteringarna och gångarna i Salas omgivningar. Den vackraste gången ledde till Måns Ols. Hon blev väninna till manufakturhandlanden J. P. Norrmans syster Johanna Karolina, som tog med henne till broderns sommarställe Sofielund.
Sin 80-årsdag firade Mathilda i den nya Missionskyrkan, där hon lät sig fotograferas. Hennes hörsel-problem blev svåra. Den sista tiden hon kunde närvara i Missionskyrkan, satt hon alldeles intill predikanten på podiet, för att kunna höra.
De sista åren hade fanjunkarfamiljen C. A. Wallin i Emmaus omsorg om Mathilda. Hennes adress var vid dödsfallet Västra kvarteret N:o 192.
Hon avled som 94-åring söndagsmorgonen den 5 oktober 1919, inramad av en ljusgloria och med knäppta händer. Hon nämnde, som sina sista ord, att Jesus var där. Sedan slöt hon sina ögon.
Missionsföreningen ordnade av tacksamhet en grav med gravsten på Nya kyrkogården för både Mathilda Agge och hennes yngre trogna vän och kollega Edla Myrberg (1851-1902).
ANN-MARIE OLOFSSON
Mer går att läsa om Mathilda Agge i hennes dagbok i Ann-Marie Olofssons blogg:
mathildaaggesala.bloggo.nu
Foto i kyrkan på Mathilda
Porträtt taget i Sala 26 april 1869.