Lyssna

Assisikonfa

Vi gör en yttre och inre resa till Sankt Franciskus hemstad Assisi i Italien. Under resan reflekterar vi över vad som vi tycker är viktigt i livet, precis som Franciskus gjorde. Vi kommer att träffa nya vänner, leker lekar, äter glass i vårsolen och får uppleva både Assisis vackra natur och skapa en gemenskap.

Vart: Saltsjöbadens församlingshem Saltsjöbadens Kyrkplan 1, 133 34 Saltsjöbaden

Antal platser: 35 konfirmander

Träffar: Söndagar klockan (uppdateras snart)

Informationsmöte: uppdateras snart,  för vårdnadshavare, ledare och konfirmander. (uppdateras snart)

Läger: 21 februari – 1 mars 2026 (sportlovet)

Genrep: 14 mars 2026

Konfirmation: Söndag 15 mars kl. 11.00 och 14.30
Sällskap per konfirmand: ca 10-12 per /konfirmand. (Hör av er om ni blir fler).

Anmälan öppnar 1 juni 2025

Resan till Assisi

Kort information om lägret 

Vi kommer resa till Assisi, Italien med buss. Resan tar ungefär 36 timmar inklusive alla stopp och matpauser. Man ska ha med sig egna fickpengar till ca 10 måltider ca 100-150kr måltid för maten vi kommer att äta under bussresan (frukost, lunch, middag). Väl framme i Assisi kommer vi få mat på boendet.  

Vi kommer att bo hos Birgittasystrarna som vi bott hos tidigare. http://www.suorebrigidineassisi.com/index.htm 

Vi kommer ha hela vandrarhemmet till vårt förfogande. Boendet erbjuder 2-3 bäddars rum, och vi kommer ta emot rumsönskningar. Men viktigt att veta att man kanske inte får exakt vad man önskat.

Vem var Franciskus?  

Vi gör en yttre såväl inre resa till sankt Franciskus hemstad Assisi. Sankt Franciskus levde i slutet på 1100-talet och var ursprungligen från en välbärgad familj, och hans ungdomsår levde han glamoröst i lyx. Under denna tid var krigs- och riddaridealet någon Franciskus såg upp till och drömde om. Men under kriget mellan regionerna Assisi och Perugia tillfångatogs Franciskus och sattes i fängelse under väldigt hårda förhållanden. Under tiden i fångenskap funderade Fransiskus över vad som är viktigt på riktigt i hans liv. Han valde att förändra sitt liv från lyx och glamour till bön, fattigdom och enkelhet. Han hade även en speciell kärlek till djur och naturen som en helhet i hela Guds skapelse. Två år efter Franciskus död helgonförklarades han, och blev skyddshelgon för djuren och miljön.   

Vad skulle hända med oss om vi går i Sankt Franciskus fotspår, hur hittar vi vad vi anses vara viktigt på riktigt?

Frågor

Felicia Svensson

Felicia Svensson

Assistent i barn- och ungdomsarbete, Saltsjöbadens församling

Myrna Siri

Myrna Siri

Präst, Saltsjöbadens församling

Om konfirmation

Vanligtvis konfirmeras man under det läsår som man går i åk 8, eller det år då man fyller 14 eller 15. Om du går i 9:an eller är äldre så går det också bra att konfirmeras, antingen i den vanliga konfirmationsgruppen eller enskilt.

För dig som är medlem i Saltsjöbadens församling är våra alternativ Alternativet är avgiftsfritt. För dig som är skriven i en annan församling utgår en kostnad.

Vi tackar för ditt medlemskap i Svenskakyrkan som gör det möjligt att vi kan bedriva konfirmationsläsning för alla som vill!
Är du inte medlem och vill bli det kontakta församlingsexpeditionen 
08-748 19 00 eller saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se
Är du inte döpt, läs mer om dopet här

Du kan också prata med prästerna Lars Viper eller Karin Aldén!

Ledare

Konfirmandgrupperna leds av präster, pedagoger och av unga ledare, som nyligen varit konfirmander själva och som gått församlingens ledarutbildning. Församlingens konfirmationsarbete drivs utifrån Svenska kyrkans riktlinjer.

Eventuella begränsningar

Vi hoppas och tror att dessa konfirmandalternativ ska vara genomförbara i en ljusnande framtid, men tider, platser och träffar kan komma att påverkas av
eventuella restriktioner vilka vi givetvis kommer att förhålla oss till.