Under rubriken ”Framtidsspaning” tecknar Lisbeth Gustafsson bilden av hur vår tids många kriser bidrar till att tynga våra liv på olika sätt.
–Det nya är inte att vi har en och annan kris. Det har vi alltid haft. Det nya är att vi har flera stora samtida kriser. Det är flera pandemier, krig och klimatkrisen som inte kan överblickas. Men det är också en teknisk omställningskris när världen digitaliseras. Det senaste året har AI blivit allas redskap. Vad gör det med arbetslivet? Sedan är det förtroendekrisen i världen där polariseringen ökar och förtroendet för ledare är bräckligt. FN säger att sex av sju personer i världen säger att de upplever osäkerhet på många områden av sina liv, säger Lisbeth Gustafsson.
I en tid med så mycket osäkerhet och oro mår många människor dåligt. Vad är det som krävs för att möta hoten mot våra liv och vår hälsa? Lisbeth Gustafsson betonar vikten av andra värden än bara materiell trygghet.
–Jag tror det handlar om existentiella frågor, om hur vi har det på insidan. Det handlar om hopp och mening och även om tro. Den här morgonen skulle jag vilja prata om det som kallas för andlig hälsa. En enkel definition av det är en grundläggande känsla av trygghet och tillhörighet i världen, som gör det möjligt för oss att skapa mening med oss själva och med livet och som hjälper oss hantera kriser och tillvarons yttersta frågor.
Nyhet / Publicerad 25 juni 2024
Andlig hälsa
Hur påverkas vi av den oro och ovisshet vi lever med? Den frågeställningen var utgångspunkten när Lisbeth Gustafsson gästade ”Tankar & samtal i Saltsjöbaden” på Vår Gård.
Foto: Arne Hyckenberg
Lisbeth Gustafssons framtidsspaning tar oss från konstaterandet att det är mycket som tynger människor i vår tid, vidare till insikten att vi behöver hantera det svåra och värna en andlig hälsa.
För att nå dit behövs verktyg. Lisbeth Gustafsson nämner i sin bok ”Leva med ovisshet - samtal om existentiell hälsa” åtta byggstenar som kan hjälpa oss på vägen. Under sitt föredrag i Saltsjöbaden ger hon några exempel på dessa byggstenar. En av dem är ”helhet”. Här får vi möta Sofia Camnerin, teolog, pastor och rektor.
–Sofia har i tjugo år levt med ett barn med dubbla neuropsykiatriska diagnoser. Hon berättar vad som hände när hon blev helt utmattad och var tvungen att erkänna att hon inte orkade längre. Hon hade kommit till en punkt där hon blev utbränd av kampen för sin son. Det var då, i det tillståndet, Sofia fick kontakt med sin egen sorg. I den sorgen fanns den läkande kraften. Hon hade kämpat på och varit stark för att hela tiden hjälpa och finnas där. När hon erkände sin egen sorg för sig själv, då hände något.
–Sofia säger att vi måste möta sorgen och mörkret för att bli helare människor. Livet är inte antingen trasigt eller helt. Det är både och. Det kan vara på en gång både skakigt och helt. Hon säger att vi behöver söka djupare och inse att vi är skapade av jord och ande. Vi bär alltid med oss alla våra erfarenheter, våra möten, sorger och lyckliga ögonblick. Då kan vi stillsamt fråga oss själva: hur ser samspelet mellan ljus och mörker ut i våra liv?
Foto: Arne Hyckenberg
En annan av de byggstenar Lisbeth Gustafsson nämner är ”andlig kontakt”. Här får vi möta Bo Forsberg, tidigare generalsekreterare på biståndsorganisationen Diakonia.
–I början av pandemin fick Bo Forsberg covid på allra värsta sätt. Han hamnade på akuten och hade otroligt hög feber. Bo trodde inte att han skulle överleva. Han säger att det kändes som att han låg i dödens väntrum. Någon ropade ut sin ångest under natten. En annan avled och bars ut ur rummet.
När febern steg och närmade sig fyrtioen kom rädslan. Är det så här det ska sluta, tänkte han? Men det fanns änglar i dödens väntrum, enligt Bo. Biträden, sjuksköterskor och läkare som hela tiden rörde sig ut och in i rummet, ständigt engagerade i varje patient, oavsett vilket bemötande de fick. Andlig kontakt, det är för Bo tillit och medmänsklighet mellan människor i nöd när man möts på djupet.
Lisbeth presenterar inte en förutsägelse av hur det kommer att bli framöver. Hon ger oss snarare uppmaningen att ta oss an uppgiften att bygga andlig hälsa som hjälper oss leva våra liv och på ett meningsfullt sätt. Och det är tillsammans med andra vi ska göra det, med goda samtal och möten.
–I osäkra tider kan vi i vår oro och ovisshet få hjälp av en förnyad syn på hälsa och en förståelse för värdet i det mänskliga mötet, det goda samtalet i mötet med varandra. Och att detta också är hälsobringande.
–Vårda det mänskliga mötet, lita på livet, visa självmedkänsla, försonas med tanken att livet är både trasigt och helt och bli bärare av hopp, säger Lisbeth Gustafsson.
Text: Arne Hyckenberg
Fotonot: Lisbeth Gustafsson gästade ”Tankar & samtal i Saltsjöbaden” på Vår Gård i slutet av februari 2024.
HÄR HITTAR DU KOMMANDE "TANKAR OCH SAMTAL"
Tankar & samtal
Välkommen till författarsamtal, frukostmöten och kvällsföreläsningar!