Foto: Arne Hyckenberg

Vår på Skogsö

Nyhet Publicerad Ändrad

Skogsö kyrkogård är en viktig plats för dem som bor i Saltsjöbaden. Många har nära och kära som vilar där, ibland sedan flera generationer. Kyrkogården ligger vackert belägen nära vattnet vid Baggensstäket, vilket gör att många besöker den för att njuta av miljön, eller för promenader.

Anna Strandh är sedan förra våren kyrkogårdsadministratör i Saltsjöbadens församling. Vi träffade henne för att få reda på mer om arbetet med kyrkogården och begravningsverksamheten.
–Det är ett väldigt brett uppdrag. Min huvuduppgift är begravningsverksamheten. Jag är ju en ”enpersonsmyndighet” kan man säga, eftersom jag är den enda som håller på med den skattefinansierade delen av församlingens arbete. Jag ansvarar för gravboken, gravsättningar och det mesta som är relaterat till kyrkogården, säger Anna Strandh. 

Anna Strandh är kyrkogårdsadministratör i Saltsjöbadens församling och ansvarar för gravboken, gravsättningar och det mesta som är relaterat till kyrkogården Foto: Arne Hyckenberg

Anna har tidigare arbetat i trädgårdsbranschen. Hon är i grunden trädgårdsdesigner och hennes man är arborist. Tillsammans drev de ett trädgårdsföretag. 2016 ville Anna gå vidare från att vara egenföretagare. Hon började då inom kyrkogårdsförvaltningen i Gustavsberg-Ingarö församling. Hon har även pluggat kriminologi, kommunikationsvetenskap och medieteknik och har en examen i historia. Innan Anna kom till Saltsjöbaden förra året hann hon också med att arbeta som handläggare på pensionsmyndigheten. Med sin bakgrund som trädgårdsdesigner vill hon gärna betona vikten av våra parkmiljöer. 
–Kyrkogårdar och parkmiljöer är fantastiska. Det är väldigt vackert att gå på kyrkogårdar. Det är det redan många som gör här, men ännu fler borde upptäcka hur fint det är som strövområde. Skogsö är så speciellt för att det ligger vid vattnet. Det är något som alltid lyfter en kyrkogård. Det finns också sådant som är speciellt för Skogsö som jag inte sett på andra ställen, till exempel att texten kan vara inristad på berget istället för på en gravsten. 
–Det kan också hända att vi fortfarande hittar gravar på Skogsö som vi inte visste fanns. Gravboken från förr i tiden berättar inte allt och är lite av ett mysterium ibland. Det finns kunskaps- luckor som jag försöker fylla i, även om det kan vara svårt. Jag gillar det arbetet och tycker det är intressant. Jag har ju både ett historieintresse och är intresserad av trädgårdar. 

Problemet med en gravbok som inte är komplett är att det kan vara svårt att hitta vem som är gravrättsinnehavare, vilket är viktigt för att graven inte så småningom ska återtas. 
–När en gravrättsinnehavare dör ska gravrätten gå vidare till en annan närstående person. Man skickar ut en blankett till dödsboet, som får ta ställning till vem eller vilka det ska bli. Gravrättsinnehavaren är den som är skyldig att hålla graven i ordnat och värdigt skick. Det kan man göra själv, eller också köper man det genom församlingen. Vi har gravar där gravrättsinnehavaren kanske avled på 50- eller 60-talet. Det är mycket svårt för oss att komma så här många år senare och försöka hitta närstående nu. 
–Vi vill verkligen få ut det här med gravrätt och gravskötsel. Vet man med sig att man har en släktgrav och inte vet vem som har gravrätten ska man ta kontakt och kolla med oss. Finns det ingen har jag i alla fall fått en kontaktperson att skicka blanketten till. Missar man detta kan man bli av med familjegraven man trodde man hade, säger Anna Strandh. 

 

 

Conny Malmqvist är vaktmästare med fastighetsansvar. Foto: Arne Hyckenberg

Conny Malmqvist är vaktmästare med fastighetsansvar i Saltsjöbadens församling. När vi träffas en kall vårdag visar han oss runt på Skogsö kyrkogård och berättar vad som är på gång där för att underhålla och förbättra kyrkogården.
–Arbetet med kapellet är i sin slutfas. Det mesta är gjort. Det enda som är kvar är biten runt klocktornet på kapellet, där det visade sig att pelarna var ruttna. Där har man nu sågat bort det dåliga och ersatt med nytt virke runt om. Eftersom takstolarna på hela taket mot vattnet tidigare visade sig vara ruttna blev renoveringen av kapellet dyrare än man trott från början. Nu ser vi i alla fall ljuset i tunneln. Det som återstår är rengöring av kapellet på insidan. Det kommer att utföras av en antikvarie. I maj kommer byggnadsställningarna att vara borta och vi kan öppna igen, säger Conny Malmqvist. 

 

Nere vid bryggan kommer den nya anläggningen för vattenrening att kopplas ihop med de nya servicestationer som kommer att installeras på hela kyrkogården. Det blir bättre tryck och renare vatten överallt. Foto: Arne Hyckenberg

Förutom arbetet med kapellet är det en hel del andra saker som är på gång på Skogsö till våren och sommaren. Bland annat kommer den nya anläggningen för vattenrening att kopplas ihop med de nya servicestationer som kommer att installeras på hela kyrkogården. Det blir bättre tryck och renare vatten överallt. Det kommer också att bli nya parkbänkar.
–En del av bänkarna är gåvor till minne av någon. De är gamla nu och ingen har haft underhåll på dem, så de behöver bytas ut. 
–Utöver detta kommer det vanliga arbetet med underhåll att fortsätta, med skötsel av kyrkogården och klippning av träd. Vi behöver föryngra och gallra, men även plantera nytt, så att det inte är ett kalhygge här om 50 år.

 

– Parkbänkarna på Skogsö kommer successivt att bytas ut. En del av bänkarna är gåvor till minne av någon. De är gamla nu och ingen har haft underhåll på dem, så de behöver bytas ut, berättar Conny Malmqvist. Foto: Arne Hyckenberg

Längs vägen mot gravkvarteret vid vattnet, längst i öster, finns ett antal äldre gravar. En del av dessa är återtagna eftersom det inte längre finns någon gravrättsinnehavare eller kontaktperson. 
–Idag är det 287 gravar som vi vet saknar innehavare av gravrätten, men vi gissar att det är dubbelt så många, säger Conny Malmqvist.
Det råder brist på gravplatser på Skogsö och de återtagna gravarna skulle kunna bli urngravar. Men församlingen arbetar i första hand med att hitta närstående för att gravarna ska kunna behållas.

Foto: Arne Hyckenberg

Återöppning på Kristi Himmelfärds dag

På Kristi Himmelfärds dag var det återöppning av Skogsö kapell efter hösten och vårens renovering. Kapellet är öppet för dop, vigsel samt begravning samt i samband med gudstjänst.