Lyssna

Vi behöver stanna upp

Att söka vila och ta sig tiden att reflektera har varit avgörande för Oskar Arngården. Inte minst efter den där dagen på bussen, då han föll ihop i en kollegas knä. I dag räds han inte mörkret – han menar att det är mörkret som ger konturer åt ljuset.

Oskar Arngården är sjukhusprästen som också är träningsprofilen på Instagram med tusentals följare. Han gillar att både få utforska tankar kring hälsa, andlighet och existentiella frågor. Något som blev extra påtagligt för sju år sedan.
– Jag märkte att jag hade börjat tappa intresse för saker som jag tidigare tyckte var roligt och intressant. Jag tränade inte längre, jag satt i soffan och kom inte upp. Vardagen kändes grå och meningslös, berättar han.

Människor i Oskars närhet märkte att han inte mådde bra och rådde honom att söka hjälp. Han fick diagnosen depression och medicin som hjälpte, men gjorde sedan – som han själv uttrycker det – ”det stora misstaget” att sluta med medicinen.
– Jag tänkte att nu är allt bra och slutade tvärt, utan samråd med läkare.
Oskar sov bara någon timme per natt och när han var vaken tyngdes han av tankar om mörker och meningslöshet. Det hela nådde sin kulmen under en personaldag.
– Jag satt på bussen och kände hur jag hela tiden försökte hålla tillbaka en panikångestattack. Plötsligt kände jag hur min kropp stängde av, jag tog sikte på en kollega och föll ihop.

Oskar kördes till psykakuten, där han fick träffa duktiga läkare och återuppta medicineringen. Han hade länge tänkt ”detta inte händer mig”, men så hände det. I dag har Oskar lärt sig att hantera oro och ångest, bland annat genom att våga vända sig inåt.

– Tidigare tryckte jag bort känslorna, det är ju lätt att tro att de inte finns då. Men det är en destruktiv väg.

Oskar menar att oron har en förmåga att växa om vi inte lyssna inåt.
– Det är viktigt att titta på oron och fråga sig om det man känner verkligen stämmer. Det är inte alltid något farligt bakom oron eller ångesten, ofta är det mer en rädsla.
Ett stort problem i dag är att den här typen av känslor ofta likställs med svaghet, men sårbarheten är ett måste.

Oskar använder sina sociala kanaler för att lyfta just detta. 
För många är lycka det största värdet man som människa bör sträva efter. Men vad gör vi med det som inte är lycka? Om det inte får komma fram, vad gör det med oss? Jag frågar mig ofta om vi inte borde prata mer om meningsfullhet i stället? Att umgås med dem vi älskar och ha meningsfulla relationer.
Vi lever i en accelererande värld, konstaterar han. Där allt ska gå väldigt fort.
– Vi ska alltid sträva mot nästa mål. Problemet är att vi inte nöjer oss när vi fått fram. Vi behöver kunna stanna upp.

Oskar ska inte ljuga, han gillar våren och sommaren bäst, men ser också värdet av att gå in i en mörkare tid.
– Det är mörkret som ger konturer till ljuset och livet. När du är mitt i en kris får du också insikt om vad som är betydelsefullt och viktigt. Precis som för många av dem jag möter på sjukhuset.

Hur kan vi använda hösten för att må bättre?
– Årstiderna över lag är en bra påminnelse. Under hösten förmultnar växterna i jorden och växer upp på nytt igen, kan vi även ge livet den innebörden? Vi kanske behöver begrava och överge saker för att nytt ska uppstå?

 

Text: Maria Widar/Verbum