Begravningsplatser är viktiga platser för många människor. En dåligt förankrad gravsten kan bli en arbetsmiljöfara för personalen som ska klippa gräs, gå med trimmer nära gravstenar eller plantera blommor åt de gravägare som betalat för den tjänsten. Den utgör även en fara för den som kommer på besök till kyrkogården.
Ansvar
Skötseln av kyrkogården delas mellan kyrkogårdsförvaltningen ochgravrättsinnehavaren. Det är alltid gravrättsinnehavaren som är ansvarig för att gravstenen är monterad på ett säkert sätt, eftersom den är privat egendom. Pastoratet ansvarar för bland annat gemensamma planteringar och att begravningsplatsen är säker.
Kontroll
Pastoratet gör löpande kontroller avseende gravvårdens (gravstenens) stabilitet och säkerhet. Stabilitet uppmäts enligt nationella riktlinjer som bland annat innebär att gravstenen ska klara ett tryck på 35 kg. När det bedöms att det finns risk för olycka läggs gravstenen ner, och gravrättsinnehavaren kontaktas för att ta ställning till åtgärd.
Gravstenar som utgör en olycksrisk
Gravstenar som efter kontroll, inte klarar de krav som ställs, läggs varsamt ner och gravrättsinnahavaren kontaktas, för att ta ställning till åtgärd.
Som gravrättsinnehavare har du flera alternativ,
du kan:
- Anlita en gravstensfirma som utför arbetet med att stabilisera gravstenen
- Lämna tillbaka gravrätten
- Ansöka om borttagande av gravsten och behålla planteringsytan
- Göra om gravvården, där delar av den befintliga stenen grävs ner och får på detta sätt en gravhäll.
- Göra arbetet själv genom att förankra gravstenen enligt Centrala Gravvårdskommitténs (CGK) riktlinjer kring gravvårdens säkerhet och monteringsanvisningar.
Riktlinjerna hittar du på skkf.se/cgk/
Välkommen att kontakta kyrkogårdsförvaltningen.