Påskliljor, pingstliljor och pärlhyacinter på kyrkogården vid Årsunda kyrka.
Foto: Madelene Perpåls

Miljöarbetet på våren

på kyrkogårdar, vid kyrkor och församlingsgårdar.

Äng

2022 jobbar vi med en nyanläggning av äng på sidan av Österfärnebo kyrka. Fröblandningen som beställts kallas ”Norrland” och innehåller ett 20-tal olika blommande örter och gräs. Ängen kommer att bli vackrare för varje år som går och samtidigt gynna den biologiska mångfalden.
Läs mer om hur du sår och tar hand om en äng här.

Nyplantering

Under våren 2022 kommer varje kyrkogård i pastoratet tilldelas 1000 liter biokol i storsäck. Biokolen kommer att användas vid all nyplantering av fleråriga växter. Biokolen tillverkas av skånefrö. Produkten är EBC-märkt vilket innebär att den är godkänd för ekologisk odling, produceras hållbart och innehåller inte cancerframkallande gifter. Läs om Biokol här, öppnas som en pdf.

Den viktiga jorden

Ta reda på vilken jord du har. Det finns två sorters jord, brunjord och podsoilijord.
Ett exempel från kyrkparken vid Sandvikens kyrka. Här planterades för ett antal år sedan flera olika slags perenna växter, i grupper, bland tallar och andra barrväxter. Idag finns bara ljungen kvar av de perenna växterna. Det beror på att hela kyrkparken består i grunden av podsoiljord med lågt ph-värde, vilket är en naturlig växtplats för ljungen.
Läs om jord och hur du kan jordförbättra din jord.

Goda vårblommor

På flera av våra kyrkogårdar har vi gott om rådjur som gärna äter penseer.
Vi skyddar våra plantor med fårull och en blandning med blodmjöl/ ammoniak. Vilket har fungerat bra. Penséplantorna som sätts på våra skötselgravar är svenskodlade och storblommiga och är i färgerna röd, orange, rosa våren 2022. Penseerna till allmänna planteringar är småblommiga och kommer i färgerna röd, orange, gul och vit. 

Invasiva arter på kyrkogårdarna

Vi har idag flera av EU-listade invasiva arter på våra kyrkogårdar. Hastigheten på spridningen av dessa växter är just nu inte så stor, så några akuta åtgärder är inte aktuella. Men på sikt kommer de att behöva tas bort och bekämpas.
Läs mer om invasiva arter här, öppnas som en pdf