Vatten hälls i dopfunten.
Foto: Madelene Perpåls

Om dopet...

Varför ska man låta döpa sig? Får jag ha egna kläder? Är mitt barn för gammalt? Den sista frågan svarar vi på direkt, det är aldrig försent för dop!

Varför ska man låta döpa sig själv eller sitt barn?

Dopet kan liknas med en skyddande vattenstämpel.
Ett osynligt tecken på att du aldrig är ensam. Gud finns alltid där med
sin skyddande hand. Det finns ingen åldersgräns för dop och det är aldrig försent.

Vi behöver inte vara på något speciellt sätt

eller prestera för att ta emot dopet, det är en gåva från Gud. Välsignelsen vi får i dopet, påminner oss om att vi är Guds barn, älskade och sedda. Genom dopet förs vi in i kyrkan och ingår i en större gemenskap; med Jesus, församlingen och kyrkan i världen. Det finns ingen åldersgräns för dop och det är aldrig försent.

Symboler i dopet

Dopvattnet
Allt som lever och växer behöver vatten. Kroppen består i huvudsak av vatten.
I mammas mage är vi helt omgivna av vatten, som ger näring och värme. När vi föds skall vi leva omgivna av Guds välsignelse och nåd,
symboliserat av dopets vatten. Vattnet är en symbol för livet och en levande Gud.

Dopljuset
Varje person som döps får ett eget dopljus.
Ett levande ljus tänder inom oss känslor av värme, närhet och trygghet, och det är just det Gud står för. Ljuset är en påminnelse om vad Jesus sa;
- Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.
Tänd gärna dopljuset varje dopdag eller när som helst, använd det. Du kan hämta nytt dopljus på pastorsexpeditionen.

Dopklänning
Sandvikens pastorat har dopklänningar att låna ut och vi tvättar dem efter dopet, enkelt och smidigt för dig. Du kan också välja att ha egna kläder. Se mer här.

Vad händer mer vid dopet?

Dopbevis
Alla som döps får ett dopbevis, med datum och platsen för dopet, vem som var doppräst samt namnet på eventuella faddrar. Rama gärna in dopbeviset och sätt upp tavlan som en påminnelse om att du aldrig är ensam. 

Dopet är en fest
Dopet är en fest, men man behöver inte ordna en fest. Men väljer man att träffas efter dopet så kan en sådan fest se väldigt olika ut. Enkelt eller påkostat, få eller många gäster, vilket man än väljer är det en stund för den döpte i centrum.

Faddrar
Att vara fadder är ett hedersuppdrag, på livstid.
En fadder ska vara döpt. Fadderns huvuduppgift är att älska, hjälpa och vara en trygg hamn.
Tänk vad värdefullt det är för ett barn att det alltid finns en extra vuxen som har lovat att ställa upp,
ta sig tid och finnas till hands.
Fadderns första uppgift brukar vara under dopgudstjänsten, man kanske läser en text, ber en bön eller tänder dopljuset.

Tillhöra kyrkan utan dop
Om man som förälder vill vänta med dopet kan man meddela församlingen att deras barn ska tillhöra svenska kyrkan utan dop. Även som vuxen kan man tillhöra kyrkan utan dop.

Dopet är gratis

Ett dop kostar ingenting. Det som kan kosta är det runtomkring, men även här försöker vi hjälpa. Dopklänning kan du låna gratis i kyrkan – vi har många fina att välja mellan. Att låna våra lokaler för lite gemenskap efter dopet är också gratis och dopkaffe kan du, om du vill, ordna helt själv. Ett dop behöver inte vara ett dyrt och stort arrangemang, utan en härlig och minnesvärd samvaro med nära och kära. 

Så går dopet till

När ett barn ska döpas samlas familj och vänner i kyrkan där dopet ska ske.
I kyrkan brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans genom kyrkan fram till dopfunten. Det blir en vandring från vardagen till dopets fest och glädje. Det är vanligt att föräldrarna eller gudföräldrarna håller barnet, men det bestämmer du. 
Vid dopsamtalet med prästen någon vecka innan dopet bestäms vilken musik och sång som ska sjungas och spelas.
Prästen kommer att lämna ett dopminne, en bekräftelse på att ditt barn eller du själv nu är döpt i församlingen. På dopminnet står bland annat barnets namn, födelsedatum, dag för dopet och prästens namn. Med dopminnet kan ni varje år komma ihåg att fira dopdagen.
Dopljuset tänds i anslutning till dopet och överlämnas till föräldrarna eller en fadder. 

Vuxendop
Är inte så ovanligt som man kan tro, vi har flera vuxendop per år. Kontakta Pastorsexpeditionen för mer information.

Mer om dopet...

  • Förr gick det undan. 1686 års kyrkolag slog fast att barn måste döpas innan de blivit 8 dagar. Detta gäller  INTE idag, det är aldrig försent för dop!
  • Ordet ”döpa” hör ihop med ordet ”doppa”. Den som döptes förr blev nedsänkt i vatten, doppades ned i dopvattnet. Därför är många gamla dopfuntar stora för att få plats med ett litet barn. Österfärnebo kyrkas dopfunt är ett exempel på sådan dopfunt.
  • Jesu sista uppmaning till lärjungarna var: Gå ut! Döp och lär! Ni ska döpa människor och berätta om allt som jag har lärt er.