I gudstjänsten får vi tacka för vad en människa gett oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades och ville i vår relation. Vi får be om försoning för det som brustit mellan oss. Gudstjänstens djupaste ärende är överlämnandet av den som är död i Guds händer.
Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Kroppen kan inte skiljas från människan. Vi lägger kroppen till vila, prästen lyser frid över den avlidne och överlåter honom/henne i Guds omsorg och kärlek.
Begravningen kan vara ett samlande begrepp för tiden från själaringning till minnesstund och uppföljning. Begravningens sammanhang sträcker sig från dödsbädden till avskedet vid graven.
Bårtäcke
Det finns ett bårtäcke i Vallda kyrka och ett i Släps kyrka för utlåning. Båda är vävda av Sigrid Börjesson. Kontakta pastorsexpeditionen för bokning, tel: 0300-32 35 50.
Enhetlig begravningsavgift infördes 1 januari 2016
Begravningsavgiften och dess storlek har ingenting med kyrkotillhörighet att göra. Begravningsavgiften betalar vi för att finansiera den begravningsverksamhet som Svenska kyrkans församlingar har i uppdrag av staten att ansvara för. På skattsedeln är därför begravningsavgiften och kyrkoavgiften separerade.
Den första januari 2016 infördes enhetlig begravningsavgift i Sverige. Det innebär att alla som är folkbokförda i Sverige, och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, betalar samma procentsats av sin inkomst i begravningsavgift. Det är riksdagen som har beslutat om enhetlig begravningsavgift. Nivån på avgiftssatsen beslutas av Kammarkollegiet. Boende i Stockholm och Tranås är undantagna eftersom begravningsverksamheten där är kommunal.
Någon att prata med
Många behöver stöd för att så småningom kunna gå vidare i livet när en närstående avlidit. Välkommen att boka tid för enskilt samtal med en präst eller diakon. Du kan även delta i en Leva vidare grupp för att bearbeta det som hänt tillsammans med andra i liknande situation.
Läs mer om Samtal
Läs mer om Leva vidare grupp