Trots restaureringen blev Enbacka kapell med åren i allt sämre skick. På 1760-talet var risken stor att kapellet skulle rasa samman. När vårfloden kom steg vattnet i älven och nådde vissa år ända upp till kapellet. Enbacka kapellag bad då Stora Tuna bygga en större kyrka. Efter några år hade ett beslut växt fram att bygga en ny kyrkobyggnad i sten som var betydligt större än den gamla. Pehr Enwall i Enbacka ägde marken där nuvarande kyrka står och lämnade över den till kapellet. Stora Tuna var villiga att stå för kostnaderna av den nya kyrkan. Gustafsbönderna lovade att stå för dagsverken och praktiska arbetsinsatser. Bengt Andersson i Hesse fick uppdraget som byggmästare och Anders Olsson-Romberg från Leksand anställdes som murmästare. Kostnaden för kyrkobygget uppgick till runt 20 000 riksdaler. Byggstarten blev dock försenad på grund av att både byggmästaren och murmästaren dog strax efter beslutet och man fick söka efter andra som kunde ansvara för byggnationen.
I januari månad 1765 kan man i protokoll läsa att bygg-mästare Johan Schultzberg från Västerås var villig att ta på sig uppdraget. Han var just färdig med Åhls kyrka i Insjön, som påminner om Gustafs kyrka. Den 10 juni 1765 började grunden grävas och de första grundstenarna lades på plats. Efter sex veckors hårt arbete var hela grunden färdig. Då gjordes ett uppehåll och efter vårsådden 1766 kom arbetet igång igen. Det gick åt betydande mängder byggnadsmaterial, bland annat 300 lass gråsten, 800 lass sand, 32 000 tegelstenar, 12 000 takpärt samt 400 tunnor kalk.
Den 19 oktober 1766 hölls den sista gudstjänsten i Enbacka kapell. Veckan efter samlades man till gudstjänst i den nya halvfärdiga kyrkan. De flesta inventarierna från kapellet följde med till den nya kyrkan och det som blev över såldes på auktion. Den 13 augusti 1767 kom kyrkklockorna, tornet, korset och tuppen på plats. Då var det dags att börja planera invigningsceremonin av den nya kyrkan.
Kyrkoinvigningen 1768
Den nya kyrkan invigdes andra söndagen i advent, den 4 december 1768. 600 män från bygden bildade häck utanför kyrkan. I processionen gick biskop Lars Bentzelstierna, sex prostar, övriga präster, valthorns- och trumpetblåsare samt herremän från Stora Tuna och bygden iförda vackra kläder och pudrade peruker. Under invigningsceremonin sjöng man bland annat psalmerna "O, Gud vi lova dig" samt "Min själ skall lova Herren" ackompanjerade av en blås-orkester. På kyrkvallen fanns två kanoner uppställda som under den långa gudstjänsten avfyrade 144 kanonskott. Ett flertal kyrkfönster gick sönder och måste senare ersättas med nya till en kostnad av sex riksdaler. Vid invigningen saknade kyrkan bland annat orgel, altartavla, fasta bänkar och läktare.
Den nya kyrkan som ersatte Enbacka kapell var nu högtidligt invigd och glädjen i bygden var stor. Två kyrkklockor i den nya kyrkan kallade nu församlingen. Lill-klockan som göts 1639 kom från Dalsby kapell i Säter samt storklockan från 1735. Efter invigningen började man se sig om efter en egen begravningsplats. I väntan på den begravdes ett fåtal församlingsmedlemmar i gravar runt den nya kyrkan.