Socknen har övertagit namnet från kyrkans plats i nuvarande Kyrkbyn, belägen på höjden mellan Dalälven och bergsryggen Kyrkberget. Socknen anses vara en av Dalarnas äldsta. Namnet Skedvi är till exempel belagt två decennier innan själva Kopparberget. Bestämningen "Stora" börjar användas under 1700-talet för att man ska kunna skilja socknen från det västmanländska Skedvi som kommer att kallas Västra Skedvi. Det äldsta belägget för ortnamnet är alltså från 1200-talet. Stavningen varierar och man skrev (in) scæthinj (1268), (de) Schedui (1297) och under 1300-talet till exempel (in) skidædwi (1325), skedhwi (1370), skedwi (1384), skædhui (1392) och skædwi (1395).
Namnet har tolkats på flera sätt och –vi-delen har ofta tolkats som ordet vi som betyder 'helig plats, kult- eller offerplats'. Kyrkan kan alltså vara anlagd på en gammal kultplats och det finns många exempel på att man valt att uppföra kyrkor på redan etablerade kultplatser. När det gäller betydelsen av Skede- finns det flera olika alternativ. Är det namnet på en okänd förkristen gudinna, är det en plats för kapplöpning, en skiljelinje mellan bygder eller en inhägnad av trä, en brädomgärdad helgedom? En tolkning är att skede– ska tolkas som 'vägskäl, gräns, rågång' eller som åsrygg, näs, vägbana, något som skiljer områden åt.
Kyrkans bygnadshistoria
Man vet inte exakt när kyrkan byggdes och inte heller exakt hur kyrkan ursprungligen såg ut. Troligen byggdes under 1200-talet en en-skeppig kyrka vilken utgör de tre mittersta valven i den nuvarande kyrkans mittskepp. På den södra pelaren i det västligaste valvet har målaren Filip Månsson i samband med den stora renoveringen 1922 målat en bild av hur kyrkan kan ha sett ut vid den tiden.
Under slutet av 1400-talet följde Skedvi-borna det senaste modet inom kyrkobyggande och lät slå tegelvalv som ersättning för det tidigare trätaket. Under tidigt 1500-tal dekorerades valven med kalkmålningar.