En vit prydnadsduva sitter på en gravsten.
Lyssna

Återbruk av gravstenar

Istället för att beställa en helt ny gravsten finns ofta möjligheten att återbruka en gammal sten. Det är ett alternativ som både är bättre för miljön och kostar mindre samtidigt som det hjälper till att bevara kyrkogårdarnas karaktär.

Då en gravplats återlämnas till församlingen flyttas gravstenen efter en tid vanligtvis bort från graven. Om den som återlämnar graven inte själv vill ta hand om stenen har församlingen möjlighet att ge den vidare till någon annan för att användas igen.

Vissa gravstenar bedöms ha ett så stort kulturhistoriskt värde att de får stå kvar på sin plats på kyrkogården. Ibland måste inskriptionen förbli oförändrad och ibland är det tillåtet att slipa om och gravera in ny text när graven återupplåts.

Miljövänligare alternativ

Att slipa om och återbruka en gammal gravsten är vanligtvis billigare än köpa en ny sten men framförallt är det ett bättre alternativ för miljön. Att bryta och transportera sten är resurskrävande. Många nya gravstenar tillverkas i Kina vilket medför långa transporter och därmed ökad miljöpåverkan.

Genom att återanvända en gammal sten hjälper du också till att bevara karaktären på kyrkogården. På vissa delar av våra kyrkogårdar kan det rent av vara ett krav från antikvariska myndigheter att samma gravsten ska användas för att graven ska få upplåtas igen.

Så går det till

  • Kontakta personalen på kyrkogården. De kan visa de stenar som är aktuella för återbruk, samt berättar vilka regler som gäller för utformningen av stenar på det kyrkogårdsområde där stenen ska placeras.
  • Ni betalar ingenting för den sten ni väljer för återbruk.
  • Tag kontakt med en stenfirma för att få offert gällande omslipning, gravering, transport och montering av den utvalda stenen. Dessa kostnader står gravrättsägaren för.
  • Återbrukad sten kan placeras på en begravningsplats i annan församling. I dessa fall får ni lämna uppgifter om aktuell kyrkogård samt namn på den gravsatta. Detta för att säkerställa att stenen används på ett respektfullt sätt.

Mer om kyrkogårdarna i Sävar-Holmöns församling

Våra kyrkogårdar

Kyrkogårdarna och begravningsplatserna i Sävar-Holmöns församling är till för alla, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan. Kyrkogården är en plats för såväl stillhet och eftertanke som vandringar i bygdens historia.

Gravskötsel - service och tjänster

En kyrkogård är en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke för många. Det är därför viktigt att platsen är välskött. Vill man inte sköta graven själv kan man köpa det som tjänst. Här hittar du de gravskötseltjänster som erbjuds i Sävar-Holmöns församling.

Gravar, gravsättning och gravrätt

Det finns olika typer av gravar och olika alternativ för gravsättning. Den avlidne kan kremeras eller jordbegravas. Läs mer om gravar och de rättigheter och skyldigheter som följer med en grav här.

Gravstenar

Gravstenen är en fin påminnelse om de som lämnat oss. Hur den får se ut varierar mellan olika kyrkogårdar och trots att den oftast är av just sten behöver den omvårdnad. Här kan du läsa mer regler om och skötsel av gravstenar.

Gravrättsinnehavare sökes

Vi söker gravrättsinnehavare till gravplatser på kyrkogårdarna i Sävar-Holmöns församling.

Hitta graven

På svenskagravar.se kan du söka efter alla som gravsatts i Sävar-Holmöns församling och på många andra platser runt om i Sverige. Här hittar du också kartbilder som visar exakt vart på begravningsplatsen graven ligger. Att söka på svenskagravar.se är helt gratis.

Begravning

Begravningsgudstjänsten finns till för att säga farväl, för att överlämna en människa till Gud och för att säga tack. Att samlas till begravningsgudstjänst med familj, släkt, vänner och andra nära, är ett sätt att gemensamt stötta varandra och minnas den som lämnat oss.

Begravningsombud

Svenska kyrkan har hand om begravningsverksamhet och begravningsplatser för alla invånare, även de som inte tillhör kyrkan. Att vi sköter det uppdraget på rätt sätt granskas av oberoende begravningsombud.

Det är vi som arbetar på kyrkogårdarna

Kajsa Bergsten

Kajsa Bergsten

Trädgårdsmästare, Sävar-Holmöns församling

Allan Gustafsson

Allan Gustafsson

Kyrko - och kyrkogårdsvaktmästare, arbetsledande, Sävar-Holmöns församling

Viktor Lindberg

Teamledare kyrkogård och vaktmästeri, Sävar-Holmöns församling

David  Sandström

David Sandström

Kyrko - och kyrkogårdsvaktmästare , Sävar-Holmöns församling

Mats Zingmark

Mats Zingmark

Kyrko- & kyrkogårdsvaktmästare, Sävar-Holmöns församling

Under sommarhalvåret har vi också säsongsanställd personal på kyrkogårdarna.