En kvinna häller vatten i en dopfunt från en silvrig kanna.
Lyssna

Dopet är en gåva

Dopet är öppet för alla, såväl barn som vuxna. Dopet är en högtid som är förknippad med glädje. Den som döps blir del av ett större sammanhang; en världsvid kristen gemenskap och Guds stora familj.

Dopet betyder mer än vi kanske först förstår – det är ett löfte om att vad som än händer i livet kommer Gud att finnas vid vår sida – att vi alltid är sedda och älskade. Du behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet – det är en gåva! 

Dopet kan hållas i kyrkan, i hemmet eller utomhus och det finns ingen åldersgräns – det går lika bra att döpas som barn, ungdom eller vuxen. Genom dopet blir den som döps en del av Guds stora familj och medlem i Svenska kyrkan. 

Att döpas är gratis och i Sävar-Holmöns församling får den som vill också låna dopkläder och lokal för eventuellt dopkalas. Till hela dopfamiljen delar vi också ut Frälsarkransen, ett armband som påminner om att Gud alltid finns nära.

Boka tid för dop i Sävar-Holmöns församling kan du göra direkt här på webben. Klicka på den rosa knappen med texten ”Hitta lediga tider”. När vi tagit emot din bokning och sett att allt stämmer får du en bokningsbekräftelse. Skulle det vara något problem med bokningen hör vi också av oss.

Hittar du ingen tid som passar eller om du har frågor är du välkommen att ringa eller mejla till församlingens expedition. Vi gör vårt bästa för att alla hitta en lösning som fungerar för er. Ett fint alternativ kan till exempel vara att hålla dop i någon av våra vanliga söndagsgudstjänster – det är alltid något speciellt när församlingen får möjlighet att vara med och välkomna en ny människa in i gemenskapen.

Välkomsthälsning och dopinbjudan till nyfödda

När ett barn som föds har minst en förälder/vårdnadshavare som tillhör Svenska kyrkan får barnet en personlig inbjudan till dop senast efter sex månader. I Sävar-Holmöns församling tittar någon i personalen förbi hemma hos familjen och lämnar över inbjudan tillsammans med en liten present. Är det ingen hemma hänger vi en kasse på dörren.

Barn som inte har någon förälder som tillhör Svenska kyrkan får vi inga uppgifter om, därför kan vi inte heller skicka någon inbjudan. Men alla barn är lika välkomna att döpas! Kontakta expeditionen så får ni också en välkomstkasse.

Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan

Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet.

Mer om dopet

Meningen med dopet

Dopet är en helig handling, ett sakrament. Handlingen är helig eftersom vi tror att Gud verkar genom den.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Här läser du om hur gudstjänsten går till.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Hjälp på vägen

Vanliga frågor och svar om dopet

Hur går ett dop till egentligen? Kan man ha dopet i trädgården? Vem får döpas? Här hittar du svar på många av de vanligaste frågorna om dopet.

Checklista för dopet

När man ska göra något utöver det vanliga är det många saker att tänka på. Den här checklistan kan vara en hjälp för er att förbereda dopet.

Vänta med dopet? Det går att vara medlem ändå!

Det går att bli medlem i Svenska kyrkan men vänta med dopet till ett senare tillfälle. Barn får då till exempel inbjudningar till barnverksamheter och andra utskick som bara skickas till medlemmar. Det kostar inget för ett barn att vara medlem. Som vuxen är du som blir medlem med och bidrar till allt det goda som Svenska kyrkan och Sävar-Holmöns församling gör – socialt arbete, musik, läger och grupper för barn, gudstjänster, internationellt arbete, vård av det svenska kulturarvet och mycket annat. Inträdesblanketter och mer om vad medlemskapet i Svenska kyrkan innebär hittar du här.

Kyrkor och lokaler i Sävar-Holmöns församling

Klockarbacken

Klockarbacken i Sävar är hela församlingens utevardagsrum för alla åldrar. I parken bakom Klockargården och kyrkan finns plats för lek, samvaro, musik, kultur, gudstjänster, friskvård och odling.

Församlingsexpeditionen

Till församlingens expedition är du välkommen med dina frågor om allt från medlemskap i Svenska kyrkan till bokning av dop, vigsel eller begravning. I huset har också de många av de som arbetar i församlingen sina kontor.

Bullmarks kyrka

Kapellet, numera Bullmarks kyrka, har legat mitt i byn sedan 1934. Här finns plats för både gudstjänst, barnverksamhet och föreningsliv.

Botsmarks kyrka

Mitt i Botsmark ligger den vita träkyrkan som har plats för både vardag och fest.

Holmöns kyrka

Holmön är ett sommarparadis men kyrkan på ön är en mötesplats året runt för både bofasta och sommargäster.

Täfteå byakyrka

Byakyrkan är samlingsplats för både unga och gamla Täftebor. I kyrkan pågår det aktiviteter hela veckan allt från barnträffar till körövningar och gudstjänster.

Sävar kyrka

Sävar kyrka invigdes 1934 efter att den gamla brann ner. Här firas gudstjänst varje helg. Kyrkan är öppen alla vardagar mellan klockan 7 och 16.

Klockargården

Klockargården ä församlingsgård i Sävar där vår största verksamhet bedrivs. Här finns möjlighet till minnesstunder, dopkaffe, bröllopsmiddagar eller hyra för privatbruk. Mycket av vår barnverksamhet bedrivs i dessa lokaler.