Det handlar mest om att du ska ta dig mod att kontakta en kyrka eller vården för att boka tid för ett samtal. Tänk på att du är en av väldigt många andra som behöver samtalshjälp, så den du kontaktar tycker inte att du är konstig.
Förbered dig – om du vill
Du behöver inte förbereda dig inför samtalet, till exempel genom att veta exakt vad du vill säga. Du behöver inte ens ha orden för det som bekymrar dig. Du och den du samtalar med kan nysta i detta tillsammans.
Om du däremot själv vill kan du förbereda dig. Då kan det till exempel vara en bra idé att skriva en lapp med saker du vill ta upp. På så vis glömmer du inte bort något som du har tänkt att du vill få hjälp med.
När du kommer till mötet
När du väl kommer till samtalet kommer du och den du ska samtala med sätta er i ett avskilt rum. Du behöver inte bekymra dig för hur samtalet ska gå till – det är den andra personens ansvar. Hen är utbildad för att leda sådana samtal.
Om du börjar gråta under samtalet är det helt okej. Det är vanligt och därför brukar det finnas pappersnäsdukar i rummet.
Den du pratar med har förmodligen avsatt en viss tid för samtalet. Därför kommer hen att avsluta samtalet när det är dags. Det är bra med en avgränsad tid för att samtalet inte ska gå i cirklar.
Kanske föreslår samtalsledaren att du ska komma tillbaka för ytterligare ett samtal. Om du vill det tackar du ja. Om du inte vill det tackar du nej. Om det känns svårt att tacka nej kan du alltid säga att du själv hör av dig om en ny tid. Eller så tar du emot en ny tid, men avbokar den sedan.