Två unga vuxna killar sitter i en bänk och pratar med varandra.
Lyssna

Prata med någon

Bär du på något tungt? Behöver du bolla dina tankar om livet? Att prata och sätta ord på dina känslor hjälper. Det brukar göra det som är tungt lättare att bära. I kyrkan finns alltid någon som lyssnar. Det kostar inget.

Du behöver prata om dina känslor för att må bra. Ibland är det bra att prata med någon som levt lite längre än du själv. Det kan vara någon i din närhet, eller någon som är utbildad för att samtala om det som är svårt i livet.

I vården och skolan möter du kuratorer och psykologer att prata med. I kyrkan kommer du kanske i kontakt med en ungdomsledare som du har förtroende för. Där finns också präster och diakoner som är vana vid att samtala och har utbildning för det. De har tystnadsplikt.

Läs om tystnadsplikten i kyrkan

Klicka på knappen nedan för att ta kontakt med en präst eller diakon som du kan prata med. De finns i alla församlingar i hela Sverige. 

Hitta kontakt till en diakon eller präst nära dig

Så hittar du modet att prata 


Tycker du att det är svårt att prata med andra om känslor och tankar? Då är du inte ensam. Här får du förslag på hur du kan börja ett samtal med en kompis eller med en person som är utbildad för att samtala med människor som har det jobbigt. 

Våga prata känslor med en kompis 

Du kan börja enkelt och ta ett steg i taget. Med tiden bygger du upp din trygghet i att dela dina känslor och tankar med andra. 

Välj en miljö där du och kompisen känner er trygga. Ibland kan det kännas lättare att prata om du går bredvid eller sitter bredvid den du pratar med. Då väljer du enkelt om du vill ha ögonkontakt eller inte. Börja när du känner dig redo. Du kan börja prata även om du känner dig lite pirrig och nervös. 

  1. Säg något kort om det du vill prata om och visa sedan intresse för kompisen. Till exempel så här: ”Jag har funderat på en sak ... Tänker du också mycket på det?" 
  2. Lyssna på kompisens tankar och känslor. Vad känner du igen, vad blir du mer nyfiken på och vad känner du kanske annorlunda kring? 
  3. Om du känner igen dig i det kompisen berättar, säg gärna något om det och något mer om hur du känner och tänker kring det du vill prata om. Fråga sedan förslagsvis: ”Hur känner du kring det?” 
  4. Lyssna på varandra och våga fråga, det hjälper dig och din kompis att sätta ord på tankar och känslor. 
  5. Prata så länge som det känns bra. När du vill sluta kan du göra så här: Titta dig omkring och säg något om det som sker där ni är eller föreslå att ni gör något som ni båda tycker om att göra. 

Om någon av er har många känslor och tankar kring det ni pratar om, kan ni stötta varandra i att även prata med en trygg person med större erfarenhet så snart som möjligt. 

Våga prata med en utbildad samtalsledare 

Det handlar mest om att du ska ta dig mod att kontakta en kyrka eller vården för att boka tid för ett samtal. Tänk på att du är en av väldigt många andra som behöver samtalshjälp, så den du kontaktar tycker inte att du är konstig.

Förbered dig – om du vill 

Du behöver inte förbereda dig inför samtalet, till exempel genom att veta exakt vad du vill säga. Du behöver inte ens ha orden för det som bekymrar dig. Du och den du samtalar med kan nysta i detta tillsammans.  

Om du däremot själv vill kan du förbereda dig. Då kan det till exempel vara en bra idé att skriva en lapp med saker du vill ta upp. På så vis glömmer du inte bort något som du har tänkt att du vill få hjälp med.  

När du kommer till mötet  

När du väl kommer till samtalet kommer du och den du ska samtala med sätta er i ett avskilt rum. Du behöver inte bekymra dig för hur samtalet ska gå till – det är den andra personens ansvar. Hen är utbildad för att leda sådana samtal. 

Om du börjar gråta under samtalet är det helt okej. Det är vanligt och därför brukar det finnas pappersnäsdukar i rummet. 

Den du pratar med har förmodligen avsatt en viss tid för samtalet. Därför kommer hen att avsluta samtalet när det är dags. Det är bra med en avgränsad tid för att samtalet inte ska gå i cirklar. 

Kanske föreslår samtalsledaren att du ska komma tillbaka för ytterligare ett samtal. Om du vill det tackar du ja. Om du inte vill det tackar du nej. Om det känns svårt att tacka nej kan du alltid säga att du själv hör av dig om en ny tid. Eller så tar du emot en ny tid, men avbokar den sedan. 

Kyrkan har samtalsmottagningar för unga

På en del håll i landet har Svenska kyrkan särskilda samtalsmottagningar för ungdomar. Här hittar du länkar till några av dem.

Om du får bekymmer eller känner dig ensam när du är utomlands

Svenska kyrkan har svenska församlingar i många andra länder. Där kan du få samtalsstöd eller bara bli en del i en gemenskap. Läs om på vilka platser det finns svenska församlingar och hur du kontaktar dem på deras webbplats.

Svenska kyrkans webbsida för utlandsförsamlingarna

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är en chatt för dig upp till 25 år. Om du inte vill ringa eller besöka en mottagning kan du chatta med någon som jobbar i kyrkan om tankar som du bär på. 

Nätvandrarchatten

På 1177 kan du också få hjälp

I vården kan du också få samtalshjälp. Läs mer på 1177.se. Sök vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning, eller ring 112, om du har planer på att skada dig själv eller ta ditt liv.

1177.se

Universitetskyrkan

Du som är student kan vända sig till Universitetskyrkan för att samtal med en präst, pastor eller diakon. Du är välkommen oavsett tro, religion eller livsåskådning.

Jourhavande präst – när andra håller stängt

Ring Jourhavande präst

Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl. 21.00–06.00. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.

Chatta med Jourhavande präst

Genom vår chatt når du Jourhavande präst alla kvällar kl. 20.00–24.00.

Skriv digitalt brev till Jourhavande präst

Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen och du får svar inom 24 timmar.

Prata med någon på finska

Kyrkan erbjuder samtalsstöd på finska. Du kan välja mellan att ringa, chatta eller skriva ett digitalt brev.

Du bor i en av Svenska kyrkans församlingar

Svenska kyrkan finns över hela Sverige och delar upp landet i många små delar – församlingar – med flera kyrkor i varje. Därför bor alla i en församling, du också. 

Det finns plats för dig i din församling, men du är också välkommen till vilken församling eller kyrka du vill. Du är välkommen oavsett vilken tro du har och oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte.

Om du inte vet i vilken församling du bor, får du hjälp genom att fylla i formuläret Sök församling, nedan.

Klicka på knappen om du behöver lämna sidan snabbt. Då hamnar du på Svenska kyrkans startsida istället.

Läs mer om lämna-knappen.