Lyssna

Vårda själen

Att ha hopp, få vara som du är och känna att livet har mening – det får själen att må bra och gör dig rustad för livet. Här kan du stanna upp och reflektera en stund. Eller få stöd när livet känns svårt.

Upptäck livet

Brukar du ta dig tid att fundera över livets stora frågor? Som Varför finns just jag? Hur hänger jag ihop med andra människor och världen runt mig? Och vad är meningen med alltihop?

Dina svar kan hjälpa dig att stå stadigt i tillvaron.

Likaså mår du bra av att stanna upp och se det storslagna omkring dig. Förundras. Det handlar om att se på något som om det var första gången – något som väcker starka och positiva känslor. 

Hjälp tankarna vidare med en text om de svindlande frågorna och en kortnovell om att stanna upp och se världen med nya ögon.

En flicka hoppar på en brygga i solen.

Foto: Shutterstock

Ställ de svindlande stora frågorna

Frågorna är ibland svindlande stora, men vi har också hela livet på oss att fundera.

Tänk dig att alla tänkbara svar på dessa frågor finns utritade på en karta – en livskarta. När du vandrar genom livet behöver du hantera olika situationer och välja hur du förflyttar dig på kartan.

När du är nyfiken och öppen för de stora frågorna stärker du dig själv. Du bygger en inre kompass: Du lär dig vad som är viktigt för dig, hur du ska förhålla dig till andra människor och var du hämtar kraft. Du stärker det som kallas för din existentiella hälsa.

Med en stärkt existentiell hälsa blir det lättare att välja vilka steg du ska ta. Och när du möter motgångar i livet eller när omvärlden är orolig – då har du en inre trygghet och en känsla av mening som hjälper dig att stå stadigt.

Några sätt att stärka din existentiella hälsa är att

  • umgås med människor eller djur som låter dig vara dig själv och känna gemenskap
  • reflektera över livets stora frågor som varför vi finns och om det finns någon högre makt – läs, prata med andra och fundera själv
  • ge dig tid att känna efter vad som ger dig mening i livet, vad som känns rätt och bra på riktigt
  • var i naturen och upplev hur du är en del av allt som lever
  • fundera över vad som ger dig trygghet – det kan till exempel vara vissa platser, vissa personer, en tradition i din familj, en tro på något större eller att hålla på med en viss aktivitet
  • öva dig på att vara här och nu genom att lägga ned mobiltelefonen en stund, se dig omkring och ta några djupa andetag.

Förundran – en kort novell

Läs en novell om två unga människor som ser på världen med olika ögon och hur förundran kan väcka något inom oss.

Jag hade sett ut genom fönstret och suckat

Halv nio gick jag ut från mitt rum och möttes av Robin som väntade i korridoren. Vi tog sällskap, precis som vanligt. Jag hade redan sett snön genom fönstret och suckat. Nu gick vi den långa och jobbiga vintern till mötes.

Vi tog halvtrappan ner och sedan tog Robin sats och skjutsade med båda händerna upp ytterdörren, så att vi kunde kliva ut på trappavsatsen sida vid sida. Därifrån tog jag de tre trappstegen i ett enda snabbt steg ner på gatan, men märkte sedan att Robin stod kvar. Robin hade ett leende över ansiktet och svepte med blicken från höger till vänster.

– Wow, så vackert! Är det inte otroligt?

Jag följde hens blick.

– Jag ser snö, konstaterade jag.

– Gör du? frågade Robin med förvåning i rösten.

Och fortsatte sedan:

– Jag blir alldeles lycklig av det jag ser. Det är så vackert, hela landskapet. Är det inte förunderligt?

Förunderligt? Jag kunde knappt ordet.

– Nej, nu är det är mörkt, kallt och pest, svarade jag. 

Så tog också Robin ett hopp ner för avsatsen och vi gick för att möta dagen.

Vi hade så mycket att prata om

Jag tänkte inte mer på det som kan vara förunderligt förrän en kväll några månader senare, när Robin och jag promenerade långt från campus. Vi hade så mycket att prata om när det gällde Robin och hens identitet. Det var en jobbig period hen gick igenom.

Vi vandrade genom en park och när vi nästan nått dess ände slog vi oss ner på en bänk. Det var mörkt omkring oss. Det var fortfarande långt kvar till ljusa och ljumma kvällar. Ändå, med varma kläder hade vi det ganska bra. Vi satt båda stilla och tänkte på det vi alldeles nyss hade pratat om. Plötsligt vred Robin på huvudet och tittade rakt på mig.

– Hör du tystnaden? Visst är den speciell?

– Ja, svarade jag. Inte en endaste bil hörs.

– Att sitta här med dig, i tystnaden - det får mig att känna … förundran. Förundran inför livet. Förstår du vad jag menar? 

Jag log åt Robin. Nu pratade hen om det igen – förundran och att något är förunderligt. Men den här gången sade jag inte emot. Det var något speciellt med tystnaden.

Det var inte längre som förr

Den våren, efter examen, skildes vi åt. Jag flyttade hem till mamma en tid. Robin och jag fortsatte att höras, men det var inte som förr, när vi hade levt våra liv sida vid sida. Pratat om allt det viktiga. 

Så en morgon var det min mammas födelsedag och jag gick ut på altanen, med en enda liten rabatt. Jag ville hitta några blommor att sätta i en vas. 

Jag satte mig på huk intill ett sjok med vildvuxna blommor vars stjälkar trasslade in sig i varandra. Blommorna var små och blå. Jag kände igen dem och vissta att de hade det märkliga namnet förgätmigej, som betyder "glöm mig inte". Märkligt hur de kunde vara så många och så perfekta, varenda en. Jag lät blicken vila på dem och fylldes av en känsla av något storslaget. 

– Wow, sa jag för mig själv. 

Jag sa det om de små blå blommorna. Men egentligen tror jag att jag också sa det om den känsla jag just upplevde. Jag tror det var förundran jag kände.

Text: Anna

Ett fång små blå blommor av sorten förgätmigej.

Foto: Pexels

Ensamhet och tröst 

När du lider av till exempel sorg, ensamhet eller smärta behöver du få tröst. Och när du ser någon annan lida kan du få ge tröst.

Det går att bryta ensamheten

Ensamhet är en vanlig känsla – ändå är det många som skäms för sin ensamhet. Även om det krävs en del, så finns det sätt att bryta ensamheten.

Två glada unga män i en soffa.

Foto: Maja Brand

Tröst behöver inte vara svårt

Det kan kännas svårt att trösta, för det är otydligt vad man egentligen ska göra. Vi kan ju sällan ta bort orsaken till sorgen.

Hjälplösheten vi hamnar i gör ofta att vi undviker hela situationen. Det är inte alls konstigt att det blir så. Men det är tragiskt, eftersom det egentligen inte måste vara så svårt.

Det hjälper sällan att säga något överslätande, som att ”det går över” eller ”sådant är livet”. Däremot hjälper det att vara där. Man kan tro att det är svårt, men det handlar om att finnas där och dela.

För vad är det egentligen en tröstande förälder eller vän gör? Om det handlar om ett litet barn tar föräldern upp det lilla barnet i famnen, försöker förstå vad som har hänt och finns med i smärtan. 

Dela smärtan med en vän – det tröstar

Det är den närvaron som egentligen är själva trösten. Det finns något oerhört tröstande i att få dela sin smärta med en vän, även om den vännen samtidigt känner sig förtvivlat otillräcklig.  

Så när du låter någon annan dela sin oro med dig – då ger du tröst. Och när du själv delar din oro med någon annan – då får du tröst. Ibland är du tröstaren, ibland behöver du tröst.

Vägar ut ur ensamheten

Jag känner mig ensam ibland. Det gör väl du också? Alla känner sig ju ensamma då och då.

Att vara för sig själv behöver inte vara dåligt. Vi behöver egen tid för att vila, tänka ostört och hämta kraft. Men när vi inte väljer ensamheten själva och när vi känner oss ensamma under lång tid, kan vi må väldigt dåligt.

Ensamheten kan börja på olika sätt. Ibland har vi inte vänner eller en familj som förstår oss, eller som finns nära oss. Ibland känner vi oss ensamma, fast vi har människor omkring oss. 

Vi kan känna oss annorlunda eller vara deprimerade, och drar oss undan andra, fast vi inte vill det. Vi kan ha flyttat eller hamnat utanför gemenskapen på jobbet eller i skolan. 

Många gånger skäms vi för ensamheten

Ensamhet kan ge oss en känsla av tomhet och av att vara osynlig. Det är också vanligt att skämmas och vara rädd för att andra ska märka hur ensamma vi faktiskt är. Då kan det var viktigt att påminna sig om att ensamhet är väldigt vanligt. 

Det är jobbigt att vara ensam, eftersom vi människor har utvecklats för att överleva i grupp. Tänk dig hur svårt det skulle vara för en ensam person att överleva på savannen, bland rovdjur och brist på mat och skydd. Det är naturligt att vi vill tillhöra en flock och när vi inte gör det känner vi stress.  

Det går att bryta ensamheten

Jag vet inte om just du vill ha råd, men här får du några att plocka från, om du vill.

1. Ta första steget – trots att det är svårt
Särskilt om du har varit ensam länge kan det kännas stelt och nästan omöjligt att gå fram till någon och börja prata. Men troligen är det ändå du själv som behöver ta första steget mot att bryta din ensamhet. Vänner dyker ju sällan upp ur tomma intet. 

Gör något litet, som att säga hej till en granne eller någon i affären varje dag. Efter ett tag kanske du kan växla några ord till. Med initiativ till väldigt enkla småprat kan du vänja dig vid att prata med människor du möter. Det kan låta löjligt, men möten i vardagen är faktiskt lika viktiga för vår hälsa som att motionera eller låta bli att röka.

2. Hitta likasinnade
Ett vanligt råd för att bryta ensamhet är att hitta någon grupp med personer som har samma intressen som du – det finns grupper för allt från löpning och rollspel till virkning.  

3. Bli volontär
Ett annat bra sätt är att bli volontär någonstans där det behövs. När du engagerar dig för något du har gemensamt med andra är det lättare att börja prata och få kontakt. Fråga om du kan hjälpa till i en second-hand-butik, på ett kafé för personer i utsatthet eller i en kyrka i närheten. Du kan också engagera dig politiskt eller till exempel i en klimatgrupp. 

4. Flytta ihop
Att flytta in i ett kollektiv eller en studentkorridor passar inte alla, men för en del kan det ge vänner för livet. 

5. Återuppta en gammal kontakt
Kanske finns det någon du umgicks med tidigare, men har tappat kontakten med? Den personen kanske skulle bli glad om du hör av dig och frågar om ni ska ses. 

6. Hitta gemenskap i kyrkan
Själv har jag erfarenhet av att hitta gemenskap  i Svenska kyrkan. Här finns samtalsgrupper, körer och gudstjänster där du kan få kontakt med andra. Ofta behövs det ideella som vill hjälpa till som konfirmandledare, barnledare, fikafixare eller gudstjänstvärd. 

I kyrkan kan du också få tid för samtal med en präst eller en diakon. Att prata med någon och sätta ord på det som är svårt brukar hjälpa. På webbsidan Prata med någon hittar du kontaktvägar 

Om du vill kan du också prova att utforska din tro. Kristen tro handlar om att var och en är älskad och sedd av Gud. Den som är kristen ingår i en familj som finns över hela världen och genom generationerna, ända tillbaka till de första lärjungarna. Därför kan det kännas mindre ensamt att ha en tro. 

Håll ut

Ge inte upp om det tar tid. Du kanske inte får en vän eller en partner för livet på en gång, men sakta kan du bryta din ensamhet. Och efterhand kan du ha samlat på dig människor som du kan komma närmare och ha roligt ihop med. 

Marit, präst

 

 

 

Stress, ångest och destruktiva tankar

Det perfekta livet – vem vill inte leva det? Med vänner, en partner, bra betyg eller ett bra jobb. En trygg familj och pengar så det räcker. Men orealistiska förväntningar, höga krav och svåra händelser kan få dig att må dåligt.

Vi kan fastna i negativa tankar, stress och ångest. Men det finns hjälp att få. Ibland behöver du samtalsstöd. Andra gånger kan du med kunskap och enkla verktyg hjälpa dig själv vidare.

Ett må bra-kit kan hjälpa dig

Dc-samtalsmottagning för unga i Norrköping (en del av Svenska kyrkan) har tagit fram ett må bra-kit som hjälp i dessa situationer. Här tar du del av må bra-kittet. 

En kvinna står i ett folkhav och håller händerna för ansiktet.

Foto: iStock

Minska stressen

Känn igen negativ stress

Stress kan se ut och yttra sig på många olika sätt. Några exempel:

  • Du får svårt att sova. Även när du har sovit en längre tid kan du uppleva att du fortfarande är trött.
  • Minnet påverkas och du glömmer bort saker du annars skulle kommit ihåg. Du kan tappa enkla ord som du använder till vardags.
  • Du får svårt att koncentrera dig.
  • Din kropp känns spänd och du har svårt att slappna av.
  • Du upplever ångest.

Minska stressen

Du behöver ta hand om dig när du är stressad.

  • Håll fast vid rutiner, eller skapa nya rutiner i det vardagliga livet.
  • Ät och sov på regelbundna tider.
  • Motionera. Då frigörs endorfiner som får dig att må bra.
  • Säg nej till olika saker, prioritera dig själv och gör det du behöver.
  • Logga ut ifrån sociala medier och ta en paus så att kroppen får tid att återhämta sig och ändra fokus till lugna aktiviteter.
  • Lyssna på din kropp när du upplever stress. Den kommer att berätta vad du behöver.

Några enkla verktyg

Gör ett hjärta eller en stressboll

Vid stress kan det vara skönt att fysiskt hålla något i handen. På bilden ser du ett rött hjärta i tyg som kan innehålla körsbärskärnor eller matvete. Du kan värma det i mikron för att det sedan ska ge dig värme och ha en lugnande effekt när du håller i det. Du kan sy och fylla ett eget hjärta.

Eller kanske har du en stressboll, som fyller samma funktion? Du kan enkelt göra din egen stressboll genom att hälla potatismjöl i en ballong. På nätet finns instruktioner. 

Se på bilder

Välj ut och titta på bilder från platser som ger dig en känsla av lugn.

Ett hjärta i rött tyg.

Foto: Matilda Eklöf

En ung man sitter i egna tankar i en stor och tom lokal..

Foto: Maja Brand, Ikon

Gör dig fri från destruktiva tankar

De flesta tankar upprepar vi om och om igen

Det sägs att vi tänker 65 000 tankar under en dag. Av dem är 90 procent tankar som vi har tänkt förut. I snitt är alltså bara var tionde tanke ny.

De gamla tankarna vandrar som på en upptrampad stig i hjärnan och de är lätta att tänka. Därför är det bra att utmana sig att tänka nya tankar.

Tankarna hör ihop med känslor. Ibland kommer en tanke först, sedan följs den av en känsla. Ibland är det tvärt om – vi får en känsla, som följs av en tanke. Kanske triggas tanken eller känslan av en doft, en person eller en låt som kommer i vår väg. 

Fastna inte i destruktiva tankar

En del av våra tankar är destruktiva. Om vi lär oss att förstå känslorna som hör ihop med tankarna kan vi lättare förändra tankarna och lära oss att tänka nya tankar. 

Några enkla verktyg

Anteckningsbok

Skriv ner eller måla dina tankar och känslor i ett anteckningsblock. 

Du kan även göra en lyckodagbok där du skriver ner saker som gör dig lycklig. Det kan vara småsaker i vardagen, som att du blev glad över att det fanns en tvättid. Genom att skriva ner de små sakerna som gör dig lycklig, hjälper du hjärnan att omprogrammera, så att du ser saker som gör dig lycklig.

Pussel

Vänster hjärnhalva kallas för känslohjärnan, för där sitter centrum för våra känslor. Om dina känslor tar över dina tankar kan du ta hjälp av den högra hjärnhalvan, som kallas för klokhjärnan. Klokhjärnan hjälper dig att förklara 
olika tankar, känslor, beteende och står för det logiska tänkandet.

Ta  hjälp av två pusselbitar och låt dem påminna dig om vad som händer i din kropp och vilken hjärnhalva som styr dig just nu. Vad har du för strategier om någon hjärnhalva tar över?

Mandala

Använd dig av en målarbok för att skingra tankar och känslor. En del målarböcker innehåller mandala, som är en slags geometriska former.

Målade stenar

Ett trafikljus visar rött ljus eller grönt ljus. Rött ljus betyder stopp, medan grönt betyder att det är fritt fram att gå eller köra.

Måla två stenar, en med röd färg och en med grön. Låt stenarna symbolisera ett trafikljus och påminna dig om att stanna upp inför olika tankar. Fråga dig själv: Hjälper denna tanke mig? Om tanken inte hjälper så är det rött ljus – försök att släppa taget om tanken. Om tanken däremot hjälper dig är det grönt ljus för att tänka vidare på den.

Stenarna kan hjälpa dig att släppa negativa tankar som bidrar till ett destruktivt tankessätt.

Foto: Linda Mickelsson /Ikon

Ta dig genom ångest

Förstå ångesten

Ångest upplever du när starka känslor tar över ditt välmående. Det kan vara en stark rädsla eller oro som inte försvinner. Lär känna din ångest och acceptera den. Då kommer du också att lära känna dig själv bättre.

Ångestkurva

Ofta talar vi om en ångestkurva. Ångesten börjar längst ner på kurvan, går upp i dess topp och vänder sedan neråt. Oftast varar en ångestattack i högst 40 minuter, men det kan kännas som en evighet. Ångest är väldigt starka känslor som behöver hanteras.

Ångesten är oftast ett falskt larm om fara

Ångest är kroppens larmsystem för att varna för fara, även om det egntligen inte är någon fara i antågande. Då är det ett slags falsklarm. 

Det händer olika saker i kroppen. Kroppen gör sig beredd att fly, spela död eller slåss. Adrenalinet pumpas ut i kroppen. Du andas snabbare och du kan känna yrsel eller andnöd. Hjärtat slår fortare, pulsen ökar och blodet pumpas ut för att du ska kunna slåss eller fly. Matsmältningen minskar och du kan uppleva illamående eftersom du gör av med mycket energi. Kroppen producerar extra värme som gör att du svettas eller rodnar.

Acceptera

Det är ångest du upplever. Även om det känns som att du inte kan andas och att du ska dö, så kommer inte det att hända. 

Hantera

Din ångest går att hantera, men det krävs träning. 

Skapa strategier

När du har ångest är det svårt för din hjärna att tänka ut strategier. Därför behöver du tänka ut en strategi och träna på den i förväg, när du inte har ångest.

Några enkla verktyg

Trä dig ett armband med pärlor i olika färger i ordningen mörkgrönt, ljusgrönt, gult, orange, rött, mörkblått, mellanblått, ljusblått och ljusgrönt. Följ ångestkurvan – när ångesten går upp och när den trappas ner – genom att hålla i en pärla i taget. 

Mörkgrönt innebär att du inte har tecken på ångest. Ljusgrönt och gult symboliserar tidiga tecken på ångest. Den röda pärlan symboliserar toppen av ångesten. Sedan mattas ångesten av och du förflyttar dig till den mörkblå och sedan till de ljusare blå pärlorna. Målet är att landa i den mörkgröna pärlan.

Timglaset

Om du har svårt att vara koncentrerad hjälper timglaset dig att hålla tiden under en minut. Vänd på timglaset och gör olika uppgifter under tiden. Eller passa på att göra olika andningsövningar för att få ner pulsen.

Ofta finns timglas som ett tillbehör till brädspel. Har du ett hemma? Annars kanske du kan låna ett av någon. 

Varma koppen

Det är bevisat att värme är bra vid en ångestattack. Drick något varmt ur en mugg som du tycker om. Det kan hjälpa dig att varva ner. Du kan också ta en dusch eller använda en värmekudde.

Ett timglas med blå sand som rinner.

Foto: Pixabay

Första hjälpen vid hjärtesorg

När en relation som betytt mycket för dig tar slut kan du känna hjärtesorg. Det kan handla om en kärlek, men också om att relationen med till exempel vänner eller familj inte fungerar.

Känslohjälpen med lugnande andning

Känner du att känslorna rusar i panik? Eller är du uppgiven? Här får du råd om vad du kan göra för att stilla själen.

Du bor i en av Svenska kyrkans församlingar

Svenska kyrkan finns över hela Sverige och delar upp landet i många små delar – församlingar – med flera kyrkor i varje. Därför bor alla i en församling, du också. 

Det finns plats för dig i din församling, men du är också välkommen till vilken församling eller kyrka du vill. Du är välkommen oavsett vilken tro du har och oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte.

Om du inte vet i vilken församling du bor, får du hjälp genom att fylla i formuläret Sök församling, nedan.