Lyssna

Biskop Brynolf

År 1304 fick kyrkan genom biskopen sin mest värdefulla relik, en tagg av Kristi törnekrona. Den dyrbara reliken medförde att domkyrkan blev ett pilgrimsmål under resten av medeltiden. Vad som sedan hänt med taggen är inte känt, men enligt en legend murades den in i en av domkyrkans väggar under reformationen få Gustav Vasa beordrade konfiskering av värdeföremål från många kyrkor.

I domkyrkan finns ett altarbord uppkallat efter törntaggen Brynolf Algotsson förde till Skara. Brynolf var biskop i Skara 1278-1317. Altarbordet i keramik skapades av konstnären Gunnar Nylund vid restaureringen 1949.

Brynolf Algotsson var Skaras 24:de biskop. Det var under hans biskopstid som domkyrkan började byggas om i fransk höggotik som var den tidens arkitektoniska stil. Att det blev just den stilen berodde på att den unge Brynolf Algotsson som teologstuderande åkte till Paris. Där lät han sig inspireras av Notre Dame.

Den heliga Birgitta bekräftade att det skedde under kring Brynolf Algotsson och han saligförklarades. Birgitta fick en av sina uppenbarelser i Skara domkyrka 1349, strax innan hon begav sig till Rom. Hon beskriver ganska detaljrikt vad hon upplevde och var tydlig med att Brynolf var värd en bättre placering i kyrkan. Tyvärr gav hon ingen antydan om var graven låg och efter reformationen försvann den. År 1948 upptäcktes en grav mitt i kryptan under högkoret, där också ”Sunekalken” påträffades, som skulle kunna vara Brynolfs grav, men man vet inte mer än så.

Andra Kända biskopar
Inte bara Brynolf Algotsson utan även flera andra Skarabiskopar har gjort sig ett namn i historien. Två är Haquin Spegel (biskop 1685-1691) och Jesper Swedberg (biskop 1701-1735). Båda var stora psalmförfattare och kyrkliga organisatörer.
Biskop Brynolf Algotssons mässhake är smyckad med figurer föreställande Kristus och Maria, apostlar, helgon och änglar.