Lyssna

Andra veckan: Klimatsmarta matval

Hur kan vi tänka hållbart när det gäller mat? Det är temat för den här veckan. Prova några nya vanor. Kanske kan de leda till långsiktig förändring i ditt liv.

För att minska klimatpåverkan från livsmedelssystemet kan vi ändra vår kost. Framförallt handlar det om att minska mängden animaliska livsmedel. Vi kan också dra ner på mat och dryck som inte är så näringsrik. Det är förstås också viktigt att vi hjälps åt att minska matsvinnet.

Viktigt är också att ta hänsyn till fler aspekter än klimatpåverkan, såsom biologisk mångfald, vattenanvändning, arbetsvillkor inom livsmedelsindustrin, antibiotikaanvändning inom djurhållning och mycket mer. Det finns guider på internet som kan underlätta att göra mer hållbara val. Några hittar du bland länkarna nedan.

Prova nya matvanor

Den här veckan kan du testa att byta ut en eller flera, eller kanske alla veckans maträtter mot vegetarisk mat. Om du vill äta kött och fisk, välj hållbara alternativ. Kanske kan du också minska mängden animaliskt protein i maten. På internet finns massor av läckra recept. Kanske kan du också ta dig till biblioteket och låna inspirerande kokböcker?

En annan utmaning den här veckan är att laga mat av det du har hemma. Rensa ur kylskåpet, titta i skafferiet. Håller något på att bli gammalt? Grönsaker som börjar se trötta ut kan du strimla och steka eller använda i grytor. Har du mer grönt än du hinner använda? Många grönsaker kan hackas och frysas in till kommande matlagning. Lukta och smaka på matvarorna och stirra dig inte blind på bäst-före-datum.