Foto: Josefin Roos

Avtal tecknat gällande naturreservat i Kållands skärgårdar

Prästlönetillgångarna i Skara stift har nyligen tecknat ett avtal med staten om att stärka skyddet av skog och vattenområden i Kållands skärgårdar. Skyddet omfattar drygt 360 hektar skogsmark.

För ungefär tio år sedan fick Prästlönetillgångarna i Skara stift en lista från Länsstyrelsen med intressanta markområden för bildande av nya naturreservat, eller stärkt skydd, av skog inom befintliga naturvårdsområden. Skogen och vattenområdena i det största området på den listan, en fastighet på västra sidan av Kållandsö och Spårön, har nu avsatts med just detta syfte.

Gert Adolfson, Örjan Nilsson, Joakim Källman, Helena Bager och Fredrik Bergqvist Foto: Josefin Roos

-Vi är glada att alla bitar föll på plats för att få detta att fungera, säger Joakim Källman, skogsförvaltare för Prästlönetillgångarna i Skara stift.

-Det ligger i Prästlönetillgångarnas strategi att samverka med olika aktörer för att främja eko-turism, säger Gert Adolfson, stiftsjägmästare och chef för Prästlönetillgångarna i Skara stift. Vi vill vara med och skapa förutsättningar för att få människor att komma ut i naturen och verka för ekonomisk, social, ekologisk och andlig hållbarhet, fortsätter han.

Kållands skärgårdar är sedan tidigare ett så kallat naturvårdsområde med höga naturvärden och utmärkta förutsättningar för ett aktivt friluftsliv. Mycket kommer vara som förut, men den stora skillnaden är att skogen kommer vara mer skyddad, vilket innebär att det inte får röras för avverkning.

-Dock kommer man fortfarande att kunna och behöva göra vissa naturvårdsinsatser om det behövs för att enskilda gamla träd och skogen ska må bra, säger Helena Bager, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Det finns ett rikt djurliv på Kållandsö med bland annat bäver. Foto: Josefin Roos

- Genom bildandet av naturreservat kan allmänheten få ännu bättre tillgång till den fantastiska miljön i området, samtidigt som det också ger ett högre skydd för den värdefulla naturen, säger Joakim Källman.

Ännu är inte själva beslutet för att skydda området som naturreservat taget och det beror på att det ännu saknas avtal med andra markägare. Men förhoppningen är att det inom kort ska komma ett delbeslut gällande den här fastigheten, vilket gör att området är ett steg närmare ett fullvärdigt naturreservat. Även om det redan tidigare haft ett visst skydd som naturvårdsområde så innebär ett naturreservatsbeslut enligt miljöbalken ett starkt skydd med avsikt att gälla för all framtid.

-I Kållands skärgårdar är denna fastighet som avtalet gäller 46% av den produktiva skogsmarken vilket är mycket och en stor affär för Länsstyrelsen över skyddad skog, säger Örjan Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Prästlönetillgångarna i Skara stift är den enskilt största fastigheten i Kållands skärgårdar och vi hoppas att detta kan motivera fler markägare och andra aktörer till ett bra skydd för framtiden av detta fina område.

 

Nu finns möjligheter att än mer utveckla friluftslivet i området. Redan nu finns vandringsleder och vindskydd och möjligheter för fiske. Att området får ett bättre skydd kommer inte inskränka på allemansrätten, som fortfarande kommer gälla i området. Vattenområdena går också att använda till exempelvis kanotpaddling och skridskoåkning.

-Området är oerhört lämpligt att avsättas för alla de nyttor som finns där både vad gäller historik, naturvärden och dess fantastiska möjligheter för friluftsliv, säger Joakim Källman.

Foto: Josefin Roos

Detta uppnås på bästa sätt genom samverkan mellan olika aktörer som exempelvis mellan kommun, markägare och myndigheter.

-I alla sammanhang vill vi verka för en samförvaltning med berörda markägare, kommunen, Länsstyrelsen med flera, utifrån olika ansvarsområden med delansvar för att det ska bli så bra som möjligt för alla, säger Örjan Nilsson.