Temat för diakon- och prästmötet i september är ”Tid för Guds fred” - ett tema som både genomsyrar firandet av det ekumeniska året och ett tema som biskop Ulrica vill ska prägla stiftet under de kommande åren. I år är det hundra år sedan det ekumeniska mötet i Stockholm ägde rum och 1700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet hölls i Nicea då grunden lades för den Niceanska trosbekännelsen. Dagarna i september innehåller fördjupning av frågor som rör ekumenik, religionens plats i samhället och konkret samhällsengagemang.
Så här säger biskop Ulrica om diakon- och prästmötets tema:
Med avstamp i högtidlighållandet av det stora ekumeniska mötet 1925 i Stockholm får vi påminna oss om vad vi som kristna är kallade till: att vara tjänare åt evangelium och verka för Guds fred på jorden. Tillsammans med hela den bebodda världen (som ordet ekumenik betyder) är vi kallade bära ut evangelium och motverka splittring, polarisering och krig. Hur gör vi det?
Nathan Söderblom lyckades samla ett stort antal kyrkoledare när freden ställdes i centrum. Förmötena till det stora ekumeniska mötet handlade bland annat om ”arbetslivets stökighet” och om hur kyrkorna tillsammans skulle kunna arbeta för att hitta upprättande lösningar på den tidens hot mot Guds fred. Ekumeniken och praktiken kring tidens utmaningar gick hand i hand.
Vilka är våra utmaningar idag? Vad är det som hotar Guds fred i vår tid och på våra platser där vi lever och verkar? Hur ser vår kallelse som kristna och som kyrkor ut idag? Hur kan vi samla oss och arbeta för Guds fred i världen och i våra egna sammanhang? Hur kan vi tillsammans tjäna evangelium? Hur kan högtidlighållandet av det ekumeniska mötet 1925 hjälpa oss att göra verklig skillnad?
För vem?
Diakoner och präster med aktiv tjänst i Skara stift.
Tid och plats
2-3 september 2025 i Borås i Gustav Adolfs kyrka och Caroli kyrka.
Program
Dag 1 Tid för Guds fred - ekumenikens praktik
9:15 Kaffe och drop-in
10:00 Välkomnande och bön
10:15 Biskop Ulricas hälsningsanförande
10:45 Helle Klein “Vår kallelse att bygga Guds rike”
Helle Klein, journalist, präst och numera direktor på Sigtunastiftelsen, berättar om Stockholmsmötet 1925 där Guds Rike var huvudfrågan. Ekumeniken handlade inte om trosdogmer eller bibelsyn utan om den sociala frågan, om hur man skulle skapa fred i samhället. Och i förlängningen skapa fred på jorden – aldrig mera krig var visionen i efterdyningarna av 1a världskriget. På Sigtunastiftelsen hölls förmötena där arbetsfreden stod i centrum. Detta kan inspirera oss att ta vår kallelse som kristna på allvar – detta att praktisera nästankärleken och kritisera det kärlekslösa i samhället.
12.00 Lunch på stan (som du ordnar själv)
13.30 Sturla Stålsett "Tro, politik och sårbarhet i oroliga tider"
Vi lever i en tid av stora omvälvningar. Många upplever att samhällsväven håller på att rämna. Sårbarheten upplevs som mer brådskande, kanske till och med förlamande. Samtidigt är sårbarheten vår gemensamma mänskliga grund – även för politiskt motstånd, hävdar Sturla J. Stålsett i denna föreläsning. Och han frågar: Vilken roll kan den kristna tron och kyrkorna spela i dagens krävande situation?
14:30 Kaffe och förflyttning
15:00 Valbart pass
16:15 Valbart pass
17:00 Avslut
Under pausen mellan att dagens program är avslutat och kvällens middag startar finns möjlighet till:
- En stilla stund med orgelmusik i kyrkan
- Besöka Textilmuseet, de håller öppet och det finns möjlighet att få guidning
- Biskop Ulrica finns tillgänglig utanför kyrkan för kollektivt samtal
19:00 Kväll, middag o mingel på The Company.
Dag 2 Tid för Guds fred - ekumenik och den andre
9:00 Morgonbön
9:15 Sofia Camnerin Att stå ut med den andre
I en värld av stora skillnader, motsättningar och konflikter - går det att hålla samman då, och hur gör vi?
Sofia Camnerin delar erfarenheter från 16 år i Kyrkornas världsråds centralkommitté, från sina år som en av kyrkoledarna för den då nybildade Equmeniakyrkan, som förälder till en person i behov av särskilt stöd och nu som generalsekreterare i ett av världens bredaste nationella ekumeniska sammanhang. Hon är övertygad om att enhet är svaret på världens nöd och att kyrkorna är kallade att gestalta denna så att världen kan få tro igen. Hon tar sina utgångspunkter i ekumenisk teologi och försoningsteologi, och varvar det med egna erfarenheter.
10:15-10:45 kaffepaus
10:45-11:45 ”Att stå stadigt i sin egen tradition – en förutsättning för ekumeniska samtal. Om ämbete och församling" Hur tänker vi kring ämbetet idag?
Vad betyder det att vara ämbetsbärare i en evangelisk luthersk folkkyrka?
Panelsamtal mellan Erik Aurelius, Christina Grenholm, Katarina Olofsgård och Erik Lundström. Samtalsledare är biskop Ulrica
11:45 Lunch
13:15 “The Practice of Embrace in Times of Exclusion”
Digital föreläsning med Miroslav Volf, Henry B. Wright Professor of Systematic Theology, and Founding Director, Yale Center for Faith & Culture
We live in a world currently in the grip of identity politics. The consequences are multiple exclusions. This presents a major challenge for pluralistic societies, especially for those Christians who believe that the one God is equally the God of all people. I will first note briefly two key convictions of those who embrace identity politics and then suggest a response rooted in the deep character of the Christian faith.
14:15 Paus
14:30-15:00 Biskop Ulrica samtalar med representanter från The Rossing center for Education and Dialogue om möjliga vägar till Guds fred.
Förflyttning
15:30 Gudstjänst i Caroli kyrka.