Lyssna

Klimatporträttet: Axel Lindgren

Vad säger Svenska Kyrkans Unga i Skara distrikt om Färdplanen för klimatet? Axel Lindgren är barn- och ungdomsledare i Karlsborg tillika ordförande i Svenska Kyrkans Unga i Skara distrikt.

Axel menar att det finns en självklar koppling mellan teologi och hållbarhetsarbete. Människan har ett ansvar att värna skapelsen som är en livsförutsättning för hela mänskligheten. En höstdag kommer han till stiftskansliet i Skara för att berätta mer om hur barn och unga tänker kring klimatnödläget men också hur Svenska Kyrkans Unga arbetar.

Vi måste våga kämpa för förändringen

Han träffar dagligen barn och unga där klimatet ofta kommer upp i samtalet. Barn är väldigt medvetna och uttrycker en stark oro, säger Axel. Det är förståeligt menar han men det är också viktigt att förmedla hopp. Det är viktigt att Svenska kyrkan visar på en vilja att förändras och som trossamfund måste vi också våga kämpa för de förändringar som krävs. Själv tycker han att det är viktigt att Svenska kyrkan går i framkant. Inte minst för alla barn och unga som behöver just en känsla av hopp och tro på en värdig framtid.

Förståelse för allvaret

Svenska Kyrkans Unga i Skara stift skrev under 2023 ett brev till biskoparna och stiftsdirektorerna med uppmaningen att ta tag i hållbarhetsarbetet på riktigt. ”Målen i den nya etappen är ett steg i rätt riktning.” säger han och trycker också på att det finns flera bra och nödvändiga mål. Men det saknas också något. För Svenska Kyrkans Unga är det behovet av att utlysa klimatnödläge. ”Det är viktigt för att hela organisationen ska se krisen för vad den är. En livshotande fara. Att Skara stift utlyser klimatnödläge hade gett arbetet mer tyngd och tydliggjort hur viktigt det är att vi tar tag i detta när det fortfarande finns tid.” menar Axel.  

Vikten av samarbete

Vad krävs då för att vi ska lyckas med uppgiften vi står inför? För Axel är det självklara svaret samarbete, dedikation och acceptans för att livet inte kommer kunna fortsätta precis som vanligt. Det kommer såklart sätta nya ramar för verksamheten och vi behöver börja fundera på hur den ska se ut framåt, säger Axel. Samarbetet med stiftet är bra och det flyter på men av förklarliga skäl med en stor organisation är det också ibland svårt att påverka. Det ska dock inte hindra unga från att försöka. Han lyfter vikten av att som ung ta kontakt med vuxna i organisationen. Ibland tror unga att vuxna inte vill lyssna men det är inte sant, enligt Axel.

Förändringarna som krävs

Svenska Kyrkans Unga arbetar aktivt med att lyfta hållbarhet, inte minst eftersom det är viktigt för just unga. I deras eget påverkansdokumentet med mål för arbetet finns klimatet med på många sätt. Sedan tidigare har de också arbetat med policys för exempelvis resor för att minska utsläppen kopplat till verksamheten. Också inköp kräver eftertanke och det finns nu beslut om att det vid varje arrangemang ska serveras en vegetarisk måltid, fokus på ekologiskt och närproducerat finns alltid.

Jag vill ändå tro att vi gör det bästa vi kan som kyrka, säger Axel. Han planerar också själv att dra sitt strå till stacken och poängterar hur viktigt det är att alla bidrar i arbetet. Det finns en mängd bra idéer runt om i landet och vi måste våga göra verklighet av dem så att Svensk kyrkan kan bli klimatneutral till 2030, avslutar han.

Klimatporträttet: Kerstin Lundskog

Möt Kerstin Lundskog, som är ekonom i Vänersborg och Väne-Ryrs församling

Klimatporträttet: Jens Eriksson

Möt Jens Eriksson, som är fastighetssamordnare i Herrljungabygdens församling.

Klimatporträttet: Sören Mårtensson

Möt Sören Mårtensson som är kyrkogårds- och fastighetschef i Norra Billings pastorat.

Klimatporträttet: Karin Carlsson

Möt Karin Carlsson, som är diakon i Borås pastorat.

Klimatporträttet: Andreas Fagrell

Möt Andreas Fagrell, som är stiftsjurist och chef för avdelningen Sekretariatet på stiftskansliet i Skara.

Klimatporträttet: Urban Jormeus

Möt Urban Jormeus, stiftskonsulent för internationella frågor.

Klimatporträttet: Andreas Lindblad

Möt Andreas Lindblad, som är byggnadsantikvarie.

Klimatporträttet: Åsa Wikman

Möt Åsa Wikman som är stiftsdiakon.

Klimatporträttet: Lisa Gerenmark

Möt Lisa Gerenmark, som är stiftskonsulent för Svenska Kyrkans Unga.

Klimatporträttet: David Sjogerlöv

Möt David Sjogerlöv som är stiftsadjunkt på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog.

Klimatporträttet: Joakim Källman

Möt Joakim Källman, som är skogsförvaltare för Skara stifts prästlönetillgångar.