Lyssna

Kyrkopedagogik 2026

Sveriges 3000 kyrkorum bär på ett unikt kulturarv. Här har människor firat gudstjänst och livets högtider under årtusenden. Men hur kan man gå tillväga för att visa ett kyrkorum för exempelvis en skolklass, en grupp turister eller konfirmandernas föräldrar? Välkommen till en utbildning i kyrkopedagogik!

Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt där man använder sig av en upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som tar flera sinnen i bruk. Svenska kyrkan är bärare av landets största sammanhållande kulturarv.  Detta är en materiell och immateriell berättelse om vårt samhälles historia och samtid. Kyrkopedagogiken är ett bra verktyg för att tillgängliggöra detta kulturarv. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt om konsten i våra kyrkorum och bildanalys. Deltagaren får utveckla sin kyrkopedagogiska kompetens genom litteraturstudier, eget arbete, reflektion samt praktiska och upplevelsebaserade övningar i kyrkorummet.

För vem?

Kursen vänder sig i första hand till medarbetare i Svenska kyrkans församlingar. Utbildningen är nationell vilket gör att vi välkomnar sökande från alla stift. Medarbetare i olika funktioner, såväl anställda som ideella, har möjlighet att söka till utbildningen.  Den sökande ska vara intresserad av och få möjlighet att arbeta praktiskt med kyrkopedagogik i församling. Även medarbetare i andra kyrkor och samfund är välkomna i mån av plats.

Om utbildningen

Utbildningen är ett samarbete mellan Föreningen för kyrkopedagogik i Sverige, Göteborg- och Skara stift och är förlagd till Flämslätt stifts- och kursgård som ligger mellan Skara och Skövde. Utbildningen genomförs under januari till november 2026.

20-22 januari
14-16 april
1-3 september
10-12 november

Deltagandet förutsätter närvaro vid de fyra tillfällena på Flämslätt samt eget arbete och litteraturstudier mellan träffarna. Metoden är vetenskapligt beprövad och kursen examineras genom skriftliga uppgifter och muntliga presentationer i form av praktisk guidning. Efter avslutad utbildning erhålls certifikat.

Kursavgift

Kursavgiften är 35 000 kronor. I avgiften ingår kost och logi med hotellstandard, litteratur, bussresa med studiebesök och föreläsningar. Utöver utbildningstillfällenas 64 h krävs hemstudier och tid för planering och genomförande av examinationsuppgifter. Göteborgs och Skara stift utser kursdeltagare bland de sökande. Undersök med ditt stift angående möjlighet till bidrag.

Ansökan

Du anmäler dig här. Med ansökan skall ett rekommendationsbrev bifogas från kyrkoherde/chef. Detta rekommendationsbrev bifogas till Anders Blom.  Där ska det även framgå att man i församlingen vill använda kyrkopedagogik i verksamheten. Utbildningen kan ta emot 25 deltagare. Uttagning sker efter sista ansökningsdag som är den 7 oktober 2025. Att tacka ja till en kursplats är bindande. Besked om antagning ges i början av november. 

Mer information på www.kyrkopedagogik.se

Ladda ner informationsblad

Här kan du ladda ner informationen som pdf

Anders Blom

Anders Blom

Stiftspedagog barn/unga, hållbar utveckling, Skara stift

Mer om Anders Blom

konsulent för ungdoms- och miljöfrågor

Om Föreningen för kyrkopedagogik i Sverige

Kyrkopedagogik.se är hemsidan för Föreningen för Kyrkopedagogik i Sverige. Här kan du läsa om vad som är på gång, inspireras, få veta mer om föreningen och självklart också bli medlem.

Kyrkopedagogik på Facebook

På Facebook finns en öppen grupp där kyrkopedagoger från hela landet delar med sig av inspiration och berättar om hur de arbetar med kyrkopedagogik. Gå gärna in och kika för att få en bild av hur kyrkopedagogik kan fungera i praktiken!