Lyssna

Nya präster

Lär känna Tina Kristoffersen, Caroline Oldberg och Vilhelm Karinsdotter Yngvesson mer här. 19 januari vigdes de till präster av biskop Ulrica Fritzson.

Tina Kristoffersen

Tina Kristoffersen, 48 år, bor tillsammans med sin man och två barn i Tidaholm. Tina har en bakgrund som folkhälsovetare och under många år drivit eget företag och arbetat som musikalartist och dansare. Tina har läst både i Lund och Uppsala och gör sitt första år som präst i Stenstorps pastorat.

Vad var det som lockade dig att bli präst?

De kyrkliga handlingarna och sakramenten (dop/nattvard). Ska jag vara helt ärlig så var det att få ge någon sista vilan som lockade mig allra mest. Jag känner att det är de finaste att göra för en annan människa, lämna över hen till Gud.

Tre egenskaper som gör dig till en bra präst:

Social, djupt troende, stresstålig.

Vad ser du mest fram emot i din kommande yrkesroll?

Att möta människor och att få prata om Gud.

Vad har du gjort tidigare?

Jag är yrkesutbildad dansare/artist och har frilansat som det i 10 år. Har drivit eget företag inom hälsobranschen i 12 år och har i detta arbetat som idrottsmassör och träningscoach. Jag har en fil. Kand. i Folkhälsovetenskap och har drivit gym i olika storlekar. Det senaste i Malmö där jag bodde i 8 år mellan åren 2008–2016. Under den tiden arbetade jag också som konsult åt Previa Hälsopartner och var bland annat ute på olika förvaltningar inom Malmö stad och höll träningspass och pratade om mental hälsa, ergonomi och psykosocial arbetsmiljö. Från 2017 har jag arbetat som Församlingsassistent och Tjänstebiträde i olika pastorat i Skara stift.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag är gärna utomhus och i rörelse på fritiden, gärna tillsammans med familj och vänner. 

Vilken är din favoritpsalm?

Det finns många sådana. Just nu är det 333 Änglarna sjunger i Himlen. 

Caroline Oldberg

Caroline Oldberg, 58 år, bor tillsammans med sin fru Carina i Partille, har tre vuxna barn och ett barnbarn. Hon är född i Borås och uppväxt i Dalsjöfors. Caroline har innan hon läste till präst haft ett långt arbetsliv i Svenska kyrkan som kommunikatör och även några år som vaktmästare och begravningsrådgivare. Ursprungligen jobbade hon som byggnadsingenjör. Caroline läste sin utbildning i Umeå och Lund och kommer att göra sitt första år som präst i Alingsås pastorat.

Vad var det som lockade dig att bli präst?

När jag stannade upp i livet och sökte en ny riktning för min framtid, så var det nödvändigt att både tron och mötet med människor skulle vara delar av den. Jag bar en längtan att få bidra med och använda det som var jag. Att som medvandrare få ingjuta mod, hopp och kärlek och påminna om den outsinliga källan till glädje som finns. Och också för att lyssna till ord och livsberättelser som bränner, skaver, överraskar och berör.

Tre egenskaper som gör dig till en bra präst:

Det är något som kommer att visa sig med tiden, men några egenskaper som hittills varit bra i arbetslivet och som jag tror kan vara bra också i uppdraget som präst är att jag är en god lyssnare, är empatisk och har personlig integritet.

Vad ser du mest fram emot i din kommande yrkesroll?

Möten med församlingsbor i alla möjliga sammanhang. Jag är stolt över att tillhöra Svenska kyrkan som är närvarande på så många olika sätt i människors liv, särskilt i livets stora händelser. Jag ser särskilt fram emot att döpa, viga, begrava, samtala och fira gudstjänst tillsammans. Tillsammans är grejen!

Vad har du gjort tidigare?

Efter 4 år på Teknis i Borås och en termin med CAD/CAM-studier arbetade jag som byggnadsingenjör på Contekton Arkitekter under ett antal år. I samband med 90-talets byggkris och efter två föräldraledigheter blev jag ”handplockad” till arbetslaget i Toarps församling av dåvarande kyrkoherde Christer Wikner. Där har jag arbetat under större delen av mitt yrkesverksamma liv. Jag hade den stora glädjen att arbeta med olika arbetsuppgifter hos samma arbetsgivare. Jag började som barn- och ungdomsledare och så småningom arbetade jag som vaktmästare och begravningsrådgivare. Den längsta tiden i Toarp var jag dock kommunikatör.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Utan tvekan är det familj och natur som väger tyngst. Jag och min fru Carina har tillsammans en storfamilj som jag värdesätter högt och gärna prioriterar! Jag älskar att vara i naturen och vandrar, cyklar och paddlar gärna. När vädret är skapligt är det taktält och Trangia som gäller. En lite större trädgård står på önskelistan.

Vilken är din favoritpsalm?

Jag uppskattar verkligen sång och musik, men har svårt att plocka ut en specifik psalm. Ibland är texten det som tilltalar mig, ibland är det melodin. Men om jag måste välja någon så är det klassikern 249 Blott en dag, som skrevs av Lina Sandell efter att hon förlorat både sin pappa, syster och mamma inom loppet av ett par år. Den påminner mig om att vara ”härvarande”, att uppskatta livet och vårda de relationer som är betydelsefulla och att Gud är en källa till tröst och mod i tuffa tider. 

Vilhelm Karinsdotter Yngvesson

Vilhelm Karinsdotter Yngvesson, 26 år, bor i Trollhättan. Han är ursprungligen från Växjö och Borås men flyttade efter gymnasiet till Trollhättan och gjorde då ”ung resurs”, ett volontärår i församling där han arbetade med barn och unga. Han gjorde sina studier i Göteborg och lund. När han inte läser sjunger han i kör eller spelar instrument. Han gör sitt första år som präst i Vänersborg och Väne-Ryrs församling.

Vad var det som lockade dig att bli präst?

Som barn följde jag ofta med min far, som är präst, till kyrkan. Och som prästson kom inte sällan frågan om jag också skulle bli präst, precis som pappa? Frågan kom så många gånger under stor del av uppväxten, så till slut började jag svara nej per automatik, utan att egentligen reflektera över svaret. Likt alla andra barn som växer upp och blir ungdomar så ville jag inte bli ”precis som pappa”, utan jag ville vara mig själv, jag ville vara Vilhelm och ingen annan. Efter studenten flyttade jag från Borås till Trollhättan, för att praktisera ett år i kyrkan som ’Ung Resurs’, och i Trollhättan fortsatte människor fråga mig om jag skulle bli präst. Trots att jag flyttat från stiftets södra delar till de norra och nu omgavs av människor som inte visste att min pappa är präst, så upphörde aldrig frågan ’ska du bli präst’ – det som ändrades var att frågan inte följdes av bisatsen ’precis som pappa’.  För första gången upplevde jag att frågan var riktad till mig specifikt, och då tog det inte lång tid innan jag började svara ja. I efterhand har jag insett att Gud kallade hela tiden, men att jag inte var redo att lyssna i sökandet efter min egen identitet. Nu gläds jag åt att ha min far som vigningsassistent när jag vigs till kyrklig tjänst.

Tre egenskaper som gör dig till en bra präst:

Jag tror inte att mina personliga egenskaper kan göra mig till en ’bra’ präst. Det jag gör som är gott för andra människor sker av den heliga Andes verk genom mina händer. Jag förlitar mig på att Gud leder mig i både ord och handling.

Vad ser du mest fram emot i din kommande yrkesroll?

Jag längtar efter att få fira Herrens måltid, och att få leda församlingen i detta firande. Mässan är församlingens centrum och något som jag brinner för. Jag ser också fram emot att får arbeta med konfirmander och ungdomar, som inte bara är kyrkans framtid utan även kyrkans nutid.

Vad har du gjort tidigare?

På gymnasiet läste jag samhällslinje med inriktning beteendevetenskap. Efter studenten gjorde jag ett praktikår som ’Ung Resurs’ i Svenska kyrkan, och sedan påbörjade jag mina teologistudier.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Som prästkandidat och teologistudent har gränsen mellan fritid och arbete varit ganska otydlig. Jag har utöver teologistudierna arbetat i församling på många olika sätt: jag har varit anställd, ideell, praktikant och även förtroendevald. För mig är kyrkan inte bara en arbetsplats, utan en essentiell del av mitt liv och min fritid. För övrigt har jag ett intresse för musik, jag gillar att vara ute i naturen, jag står gärna i köket och bakar eller lagar mat, och jag är lite av en datorspelsnörd. Och alla dessa fritidsintressen blir ju ännu roligare om man får utöva dem ihop med en vän eller familjemedlem!

Vilken är din favoritpsalm?

Det finns så många psalmer jag skulle vilja nämna, men en versrad tilltalar mig över alla andra. Jag har någon gång fått höra att prästers vanligaste favoritpsalm är Gud, för dig är allting klart (Sv Ps 217), och jag är benägen att hålla med. Versraden ”Vad du vill är helighet, men du är barmhärtighet” är en så träffsäker beskrivning av Gud att jag ryser varje gång jag hör den eller sjunger den.

Nya diakoner

Lär känna Ida Andersson, Jasmin Ribeck Ievers, Rebeqah Villandt och Caroline Wärmegård mer här. 19 januari vigdes de till diakoner av biskop Ulrica Fritzson.