Det är Västarvet/Västergötlands museum och timmermansnätverket Traditionsbärarna som granskat 27 klockstaplar. Syftet var att få ordentligt underlag för kommande underhåll och vård av klockstaplar. Man ville utveckla en metod för reparationer och underhåll så att kulturhistoriska värden inte ska gå förlorade. År 2011 beviljade Skara stift medel för detta projekt. Arbetet har syftat till att i någon mån klargöra vilka värden som kan finnas i klockstaplar. Man vill också finna en metod att dokumentera dessa värden.
Tre klockstaplar från 1300-talet
Dessutom ville man undersöka om det finns medeltida delar i klockstaplarna i Skara stift. Resultatet av den undersökningen har överträffat alla förväntningar. Det finns troligen finns sju medeltida tornstaplar i stiftet! En är daterad till tidigt 1300-tal, en till mitten av 1300-talet (under digerdöden!) och en till slutet av 1300-talet!
Övriga har ännu inte fått en fastställd datering, men har bedömts efter hantverksspåren. Detta är alltså några av landets äldsta träbyggnader. Undersökningen har också visat att det finns medeltida delar i många klockstaplar. Staplarna har visat sig vara en god källa till hur virke hanterats och bearbetats i äldre tid.