Lyssna

Vågor från en dopfunt

Så har en prins döpts på slottet. Med ärkebiskop och direktsänd TV. Man kan undra vad det säger om vår syn på Oscar Carl Olof?

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Det var som vanligt vid kungliga högtider. Rojalisterna gratulerade, republikanerna protesterade. Nyhetsmedierna tog med båda, så opartiskheten var garanterad.
    Monarkin får ofta kritik för att den är orättvis. Bara den som föds av rätt föräldrar får chansen att bli statschef. Det verkar stå i strid med demokratin, där alla borde få samma möjligheter.
    Kyrkan brukar också få en släng av sleven för sin medverkan vid kungliga högtider. Kritiken går ut på att den genom sitt deltagande backar upp ett föråldrat och orättfärdigt system. Indirekt bidrar den därmed också till bristande jämställdhet.

Ett vanligt dop
Sådana argument är bestickande. Så det kan finnas skäl att klä av prinsdopet in på bara skelettet. Frågan är vad som finns kvar är man plockar bort musiken, de dyra klänningarna och TV-sändningen som samlade 1,2 miljoner tittare.
    Kvar finns då ett helt vanligt dop. Med samma ord och samma ritual som för alla barn. Och det är viktigt. För det när det gäller det centrala är jämlikheten total. Prins eller pajsare – alla måste lita på Gud, annars missar man det väsentliga i dopet.

Samma värde
Detta säger också något om människovärdet. Det värdet beror ju faktiskt inte alls på vilken familj man är född i, eller vilka yttre förutsättningar man fått i livet.
    Tronföljaren har precis samma människovärde som tiggaren. Och det är kanske där som både monarkister och republikaner ibland går vilse. Att man föds till uppdraget som regent innebär inte att man av samhället tilldelats ett högre värde. Snarare tvärtom – vi kan alla känna oss som prinsar eller prinsessor.

En plikt för alla
Det går att vara olika och ändå lika. Olika talang, olika uppgifter, olika rikedom. Men det går inte att tala om olika människovärde. Ett värde som ytterst har sin grund i att vi är skapade till Guds avbild. Sedan är det naturligtvis vårt uppdrag att bekämpa sociala och ekonomiska orättvisor.
   Så när vågorna lagt sig i dopfunten finns lärdomen kvar. Monarki eller republik är en fråga om olika uppfattningar. Men människovärdet är en plikt för oss alla.

Av Sven-Erik Falk, Skara
Publicerad 2 juni 2016