Ditt engagemang behövs!
Lyssna

Ditt engagemang behövs!

Brinner du för Skärholmens församling? Vill du vara med och skapa nya mötesplatser där människor känner sig välkomna, glada och trygga? Att vara förtroendevald kan vara vägen för dig att göra skillnad och påverka församlingens utveckling.

Att vara förtroendevald i Skärholmens församlings kyrkofullmäktige tar inte mycket tid i anspråk*, men det är avgörande för församlingens framtid och utveckling. Ditt engagemang gör därför en verklig skillnad! Söndagen den 21 september 2025 är det val i Svenska kyrkan. Här får du veta hur du gör för att ställa upp i kyrkovalet 2025.

*Kyrkofullmäktige träffas två gånger per år, men för den som vill finns utrymme för ytterligare engagemang. Det avgör du själv.

Gå med i en nomineringsgrupp

De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. De motsvarar ungefär partier i de allmänna valen. Du kan ansluta dig till en nomineringsgrupp som redan är aktiv i Skärholmens församling (se kontaktuppgifter nedan) eller skapa en ny nomineringsgrupp tillsammans med människor som vill arbeta med samma saker som du.

Om du vill ställa upp i en nomineringsgrupp kontaktar du dem direkt. De berättar mer om hur du gör för att ställa upp tillsammans med dem. En nomineringsgrupp måste registrera sina kandidater senast den 15 april 2025.

 

Kontaktinformation

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)

Bertil Persson
E-post: bertil.persson2@svenskakyrkan.se
Telefon: 072–222 00 45

Nationell hemsida

Socialdemokraterna i Svenska kyrkan

Gunnar Askmark
E-post: gunnar.askmark@telia.com
Telefon: 073–030 58 68

eller

Isak Öhrlund
E-post: ohrlund.isak@gmail.com

Nationell hemsida

Borgerligt alternativ

Bo Nyström
E-post: bonystrom624@gmail.com
Telefon: 073–520 01 32

Nationell hemsida

Frimodig kyrka

Nabil Kasthoun
E-post: assembler63@hotmail.com
Telefon: 073–647 06 02

Nationell hemsida

Så styrs Svenska kyrkan

I kyrkovalet görs val till tre nivåer:

Lokalt – val till kyrkofullmäktige (Skärholmens församling)

Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut.

Regionalt – val till stiftsfullmäktige

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet.

Nationellt – val till kyrkomötet

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken.

Det här krävs för att bli kandidat

Du som vill ställa upp som kandidat i kyrkovalet måste:

• tillhöra Svenska kyrkan

• vara döpt i Svenska kyrkan eller annat kristet samfund, eller tidigare ha varit förtroendevald i Svenska kyrkan

• fylla 18 år senast på valdagen

• vara kyrkobokförd i det område valet gäller. 

Om du blir invald

Som förtroendevald inom Svenska kyrkan är du med och bestämmer vad kyrkan ska göra de kommande fyra åren. Det handlar framför allt om tre olika områden:

• Vad kyrkan ska göra – den strategiska inriktningen.

• Vad det får kosta – budgeten och fördelningen av resurser.

• Följa upp och utvärdera församlingens grundläggande uppgift: att fira gudstjänst, undervisa i och berätta om kristen tro, och att möta och hjälpa utsatta människor. 

Om du blir invald gäller det en hel mandatperiod, alltså fyra år. Det är tiden fram till nästa val. Och även om du inte skulle bli invald på valdagen kan det hända att du utses till ledamot eller ersättare vid ett senare tillfälle till exempel för att ersätta någon som flyttat.