Jonas Johansson om konstverket i Markuskyrkan
En intervju av Emilie Weiderud, policyrådgivare på kyrkokansliet. De intervjuade är konstnären Jonas Johansson och Anna Adolfsson, kommunikatör i Skarpnäcks församling.
Vad är det ni skapar här?
Jonas: Ett par olika utforskande projekt; dels en projektion på de två stora textilierna vid altaret, men också ett samarbetsprojekt med ungdomsgruppen med fokus på att skapa digital världar genom augmented reality. Vi tittar också på hur ljus kan användas skulpturalt, och hur vi med hjälp av ljus kan arbeta vidare med de grundförutsättningar som Leverentz (arkitekten för kyrkan) skapade.
Varför just Markuskyrkan?
Jonas: Markuskyrkan är magnifik! Vilken byggnad! Det finns flera ytor som man upptäcker allteftersom, taket, ljusinsläppet, vinklar. Det verkar finnas också en stor öppenhet mot att utforska hur Markuskyrkan specifikt, men kyrkor generellt, kan arbeta tillsammans med digital teknik. Det mest anrika tillsammans med teknikens hype.
Anna: När vi fick frågan om att vara en del av det här projektet blev vi både smickrade, glada och kanske också lite förskräckta. Men efter att ha fått lite mer information om Jonas tidigare arbeten och metoder blev vi övertygade. Han har ett så fint sätt att förstärka det som redan finns i lokalerna han arbetar i, och utsmyckar och förstärker snarare än att “ta över” rummet. Bara under den korta tid Jonas har varit här och testat har jag upptäckt nya detaljer i kyrkorummet som jag aldrig tidigare sett, trots att jag arbetat här i snart ett år. Det är oerhört häftigt och det känns kul att fler ska få ta del av det. Vi ser det som ett fantastiskt sätt att dra uppmärksamhet till kyrkorummet.
Hur ser du på kyrkorummet?
Jonas: Min fristad finner jag ofta inom mig, i löpningen, i konsten, i meditationen. Oftast är det en plats jag finner genom att arbeta med kroppen, sinnet, eller andningen. Kyrkorummet känns som en genväg till lugn och inspiration, som om något lämnat en hemlig dörr på glänt, som egentligen vem som helst får stiga in i. Och varje dörr leder till en ny plats, men med lika förutsättningar.
Kyrkorummet har inte varit en naturlig del av mitt liv, men genom mina andra livserfarenheter, och mitt konstnärliga utövande, hoppas jag att vi närmar oss varandra.
Vad har kyrkan och kulturen med varandra att göra?
Anna: Kyrkan har alltid varit en av våra allra viktigaste bärare av kultur och format vår syn på samhälle och människa.
För många har kyrkan genom tiderna varit det första sammanhanget för mötet med något större, utanför den egna sfären. Vare sig det består av att lyssna till gudstjänster och predikan eller kanske den enda möjligheten att få tillgång till levande musik i form av kyrkokörer och andra musikaliska framträdanden. Det är av yttersta vikt att vi i kyrkan fortsätter med det, inte bara förvalta vårt historiska arv utan att vi fortsätter att vara forum för konst, musik och kunskap och sprida det.
Konst och religion är stark sammankopplade med varandra och svenska kyrkan har en tusenårig tradition av att verka som bärare av ett gediget språkligt och musikaliskt kulturarv.