Lyssna

Drop in-helt enkelt!

Lite enklare - lika stort! Och när passar det bättre än på Alla hjärtans dag?

Ni älskar varandra. Och ni hade ju tänkt gifta er. Men det var ju så mycket med det där. Ordna bröllopsfest. Hur stor? Och måste alla bjudas? Ville ni ens ha det så? 

Ert barn. En gåva av livet själv. Ni hade pratat om dop, men så kom så mycket emellan och vips hann det gå ett år. Och ett till. Kanske ännu fler.

Eller så har du själv alltid funderat över varför du inte är döpt? Men så har du tänkt att det ju är för sent sedan länge...

Vi vet hur det kan vara. Människor är olika. Somliga vill ha en jättefest och bjuda alla de känner när de gifter sig eller döper sitt barn . Andra vill hålla det enkelt. Och därför vill vi göra det just lite enklare för er, så att ni kan fokusera på det som är det viktiga:
Er kärlek till varandra, till ert barn och till er själva!

Vi ordnar allt - vi har till och med hittat ett datum åt er då vi erbjuder både tid för vigsel och för dop!

Fredag 14 februari i Landskyrkan och Stiftsgårdens kapell

Såhär går det till: vigsel

Har du friat? Blev svaret på frieriet ja (hoppas!!), är det dags att beställa hindersprövning. Det gör ni från Skatteverket. Handläggningstiderna kan variera så ansök så snart som möjligt!

På vigseldagen får ni först anmäla er ankomst i receptionen på Stiftsgården och där visa hindersprövning och legitimation. Vi öppnar för anmälningar kl 8.30 och har öppet till kl 18.00. I samband med att ni anmäler er får ni vigselblankett och vigseltid och träffar prästen för ett vigselsamtal. 

Foto: Pixabay

Vad behövs för vigsel?

Att ni har med giltig hindersprövning och giltiga id-handlingar. Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Måste vi ha bröllopskläder?

Om ni med ”bröllopskläder” menar frack och långklänning, så nej. Ni blir precis lika gifta i jeans.  Det viktigaste är att ni känner er bekväma och nöjda i ert val. Det är er dag!

Behöver vi ringar?

Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten. Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften.

Bukett då?

Många väljer att ha det men det är absolut inget måste. Känn efter vad som känns bäst för er. 

Såhär går det till: dop

Första steget är att anmäla er ankomst i receptionen på Stiftsgården; öppet 8.30-18.00 denna fredag. Där får ni en dopblankett och en doptid. Det är också här ni får veta vilken präst som ska döpa och ha ett dopsamtal. Behöver ni låna dopdräkt ordnas det också här. 

Vad behövs för dop?

Ingen dopdräkt? Bara lugn - vi har dopdräkter i olika storlekar till utlån. Ja, även till dig som passerat ”bebisstadiet”.

Annars behövs bara vårdnadshavarnas legitimation och en vilja att döpa – något som båda vårdnadshavarna är överens om. 

Hålltider

I receptionen sitter Linn redo att ta emot er mellan 8.30 och 18.00. Första tid för vigsel/dop är kl. 10.00 och sista tid är 19.00. Det finns alldeles lagom med tid att samtala med prästen, välja musik och bara landa i det stora som ska hända!

100 % drop in eller lite mer säkrat?

För de som tycker om att planera, i alla fall lite, finns ett antal bokningsbara tider som komplement till drop in. Detta passar för de par som redan när de vaknar på morgonen, vill veta vid vilken tid de kan börja kalla sig för äkta makar, eller för de som har en dopkandidat som är ganska noga med sitt dagsschema. 

För att veta mer om detta alternativ, så kontakta Linn Gimell - kontaktuppgifter finns längst ned på sidan!

Får vi ha med oss gäster?

Ja, om ni önskar!

Vilken musik kan vi välja?

För att förenkla för er sammanställer vi en lista på musik att välja mellan. För vigsel kan ni välja ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik. Eller så kan ni välja att bli överraskade av våra musiker!

Listan får ni när ni anmäler er, men redan nu kan ni börja fundera på in- och utgångsmusik. Alternativen är:

Bröllopsmarsch (Felix Mendelssohn) 

Brudkör från Lohengrin (Richard Wagner) 

Jämtländsk brudmarsch (Trad.) 

Brudmarsch från Gotland (Trad.) 

Intåg i sommarhagen (Wilhelm Peterson-Beger) 

Birkalåten (Gunnar Idenstam) 

Preludium i Eb-dur (Bach) 

Toccata (Théodore Dubois)

Can’t help falling in love (Elvis Presley)

All you need is love (Beatles)

(Länkarna till YouTube kontrollerades senast 2025-01-20)

Förnya vigsellöftena?

Någon håller två vigselringar i handen.

Foto: Magnus Aronson /Ikon

Kanske var det några år sedan ni gifte er och ni har vandrat sida vid sida i nöd och lust. Ett fint sätt att markera hur mycket man värdesätter sitt äktenskap är att förnya sina äktenskapslöften, något som blir allt vanligare.

Skälen till att förnya sina löften kan vara flera. Vissa par vill visa att de inte tar varandra för givet. De får då chansen att påminna sig själva och varandra om vad det är man älskar och uppskattar hos sin partner. Andra känner att åren i äktenskapet har inneburit stora förändringar och kanske även stora påfrestningar av olika slag. Båda har kanske utvecklats, mognat och förändrats under åren som gått. Då blir förnyelsen av löftena ett sätt att tala om att man älskar den person partnern har blivit och inte bara den han eller hon var när man gifte sig. 

Det kan också finnas mer praktiska skäl till löftesförnyelse. Bröllopet kanske var en enkel historia och nu vill man slå på stort. Det ursprungliga bröllopet kan ha haft sorgliga inslag och nu vill man sudda ut dem med en ljus ceremoni. Eller så känns det som ett högtidligt och bra sätt att fira sin tionde eller tjugofemte bröllopsdag.

Under den här dagen finns möjlighet att förnya sina äktenskapslöften. Då anmäler ni er på samma sätt som vigselparen.

Flera olika tårtdekorationer till bröllop står på ett bord.

Foto: Ulrika Robsarve /Ikon

Linn Gimell

Linn Gimell

Bokningshandläggare, Svenska kyrkan Skellefteå