KUSMARKS KYRKOGÅRD
Kyrkogården har två separata delar, en äldre del från 1931 som ligger öster om kyrkan och en nyare del väster om kyrkan som togs i bruk 1999. Den mest välbevarade delen av kyrkogården ligger just öster om kyrkan och består av karaktärsfulla grusgravar med tillhörande stenramar eller måbärshäckar. På den äldre delen hittar man även traditionellt utformade gravfält med kistgravar i dubbelrader, en urnlund samt en allmänning.
Gravarna på allmänningen i Kusmark är tillkomna från 1932 och fram till 1960-talet. Gravvårdarna består av en blandning av gravstenar samt trä-och smideskors. Framför allt de vita träkorsen sätter sin prägel på området. Allmänfälten, som är upplåtna för enskilda personer, tillhör vårt kulturarv och klassificeras som bevarandevärda områden.
Allra längst ned i öster på kyrkogårdens äldre del finns ett kvarter med urngravar. Kvarteret består av en rundel av gräs med gravstenar i bakkant.
Askgravplatsen – väst om kyrkan – anlades 2015 och är belägen på kvarter Rönnen. Platsen är uppbyggd med sexkantiga stenringar. Gravrätterna pryds med en namnbricka och urnan/askan gravsätts i gräsmattan framför.
Nordväst på den nya kyrkogårdsdelen ligger minneslunden belägen. Platsen är stillsam då den omges av en damm med perenna planteringar.
Kistgravarna på kyrkogårdens nya del – i kvarteren Syrén och Hägg – är anlagda i så kallade dubbelrader.