Lyssna

Kyrkogårdar i Kågedalens församling

Kyrkogårdar finns i Kåge och Kusmark

KUSMARKS KYRKOGÅRD

Kyrkogården har två separata delar, en äldre del från 1931 som ligger öster om kyrkan och en nyare del väster om kyrkan som togs i bruk 1999. Den mest välbevarade delen av kyrkogården ligger just öster om kyrkan och består av karaktärsfulla grusgravar med tillhörande stenramar eller måbärshäckar. På den äldre delen hittar man även traditionellt utformade gravfält med kistgravar i dubbelrader, en urnlund samt en allmänning.

Gravarna på allmänningen i Kusmark är tillkomna från 1932 och fram till 1960-talet. Gravvårdarna består av en blandning av gravstenar samt trä-och smideskors. Framför allt de vita träkorsen sätter sin prägel på området. Allmänfälten, som är upplåtna för enskilda personer, tillhör vårt kulturarv och klassificeras som bevarandevärda områden.

Allra längst ned i öster på kyrkogårdens äldre del finns ett kvarter med urngravar. Kvarteret består av en rundel av gräs med gravstenar i bakkant.
Askgravplatsen – väst om kyrkan – anlades 2015 och är belägen på kvarter Rönnen. Platsen är uppbyggd med sexkantiga stenringar. Gravrätterna pryds med en namnbricka och urnan/askan gravsätts i gräsmattan framför.

Nordväst på den nya kyrkogårdsdelen ligger minneslunden belägen. Platsen är stillsam då den omges av en damm med perenna planteringar.
Kistgravarna på kyrkogårdens nya del – i kvarteren Syrén och Hägg – är anlagda i så kallade dubbelrader.

 

Kusmarks kyrkogård 2023

Klicka på länken nedan för att se en film om Kusmarks kyrkogård.

KÅGE KYRKOGÅRD

Kåge kyrkogård, som anlades 1934, är belägen i en nordvästsluttande skogsbacke på Öhn cirka 2,5 km från centrala Kåge. Den är omgiven av tallhed på tre sidor med utblick mot havet i nordväst. I väst avgränsas kyrkogården av en bogårdsmur.
Kistgravar är den vanligaste begravningsformen på kyrkogården. På kyrkogården finns både 2-plats och 4-platsgravar. Det finns 3 grusgravar bevarande och de har ett viktigt kulturhistoriskt värde för platsen.

Den mittersta delen av kyrkogården, innefattande områderna 02 och 03, är den mest kulturhistorisk intressanta med gravvårdar från 1930-, 1940- och 1950-talen.
På kvarter 00 och 01 har gravvårdarna en modernare utformning från 1960-talet och framåt.

Under hösten 2003 togs den nya delen i bruk. Tallen heter det nya området för kistgravar. Där står gravstenarna på balkrader.
Det finns ett särskilt kvarter avsett för urngravar som heter Bågen. En häck av måbär planterad i en båge omger gravarna.
På mitten av kyrkogården ligger minneslunden och består av en damm omgiven av grus och gräs samt planteringar i ytterkanten.

Askgravlunden ligger belägen längst ned på kyrkogårdens sydvästra del. Askgravlunden är uppbyggd av en grusad gång som går igenom en skogsdunge som också utgör platsen för gravsättning av aska. Utanför skogsdungen möts man av en damm, vas och ljusbärare samt stenpelare där namnplaketter på de gravsatta sätts upp.

Skötselavtal

I ordnat och värdigt skick

Gravskötsel 2025

Kyrkogårdsexpeditionen

Här får du svar på dina frågor om gravar, gravsatta och skötsel