Jul
Under julen firar vi att Gud blev människa – inkarnationen. Från julnatt till kyndelsmäss tänker och talar vi särskilt om Jesu födelse – om Gud som barn och Jesus som Gud.
Julnatten
2024-12-24
"Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus." Julens stjärna lyser för alla över stallet i Betlehem. Kristus är det ljus som kan vägleda och lysa upp natten för jordens alla folk. Gud har blivit människa i honom, som själv är "den strålande morgonstjärnan". Lysande över Kristusmonogrammet är den en symbol för julens under. Ett ljus har tänts som driver undan mörkret. Stjärnan i dagens symbol är hämtad från en av de medeltida kragstenarna i Uppsala domkyrka. På juldagen placerar vi Jesusbarnet i krubban, som symbol för hans födelse under julnatten. Men det är egentligen inte bara en födelsedag vi firar. Juldagen påminner om det fantastiska att Gud i Jesus kom till jorden som en av oss – blev människa för oss.
Juldagen
2024-12-25
På juldagen placerar vi Jesusbarnet i krubban, som symbol för hans födelse under julnatten. Men det är egentligen inte bara en födelsedag vi firar. Juldagen påminner om det fantastiska att Gud i Jesus kom till jorden som en av oss – blev människa för oss.
Annandag jul eller Den helige Stefanos dag
2024-12-26
Efter julens festligheter bryter Annandagen av med minnet av den förste martyren, den helige Stefanos som offrade allt för sin tro, till och med sitt liv.
Nyårsdagen
2025-01-01
Nyårsdagen är julens åttonde dag, dess oktavdag, då julens händelser firas på nytt. Högtiden firas också till minne av dagen då Jesus fick sitt namn. Det nya året är i fokus, med en världsvid dag av bön för freden.
Trettondedag jul
2025-01-06
Efter en lång vandring med stjärnan som vägvisare fann de tre vise männen stallet och Jesusbarnet i krubban. Det firar vi på Trettondag jul. Trettondag jul markerar slutet på julhelgen, men också början på något nytt. Med Gud som ledstjärna kan vi blicka framåt.
Texter ur Bibel 2000 ©Svenska Bibelsällskapet