Livets första fest
Om dopet i Svenska kyrkan i Skövde
Dopet är en högtid som är förknippad med stor glädje. ”Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan”. Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet. Och alla är välkomna – barn, ungdom och vuxen! Det finns ingen åldersgräns för dop. Barndop den vanligaste formen, men många döps också som unga eller vuxna. Om barnet är tolv år, eller äldre, måste också barnet självt vilja bli döpt och det går bra att döpas i samband med konfirmationen.
Svenska kyrkan i Skövde erbjuder möjlighet att förboka tider för dopgudstjänst i sex kyrkor, Norra Kyrketorp, Sjogerstads kyrka, S:t Johannes, S:t Lukas, S:ta Helena, Däldernas kapell, Häggums kyrka och S:t Matteus kyrka. Du kan närhelst det passar dig leta och förboka dag, tid i någon av de ovan nämnda kyrkorna på dopsidan. Vill du hellre ringa så går det bra.
I Kyrketorpsgården, Däldernas kapell, S:t Johannes kyrka, Prostgården och S:t Matteus kyrka finns samlingslokal att låna gratis för dopkaffe.
Det behövs ingen checklista för att döpa ett barn. Det enda ni behöver göra är att bära fram ert barn i kyrkan, säga barnets namn och bekräfta att ni vill döpa ert barn. Man måste inte…
…läsa i kyrkan …bjuda på mat …köpa fina presenter …ordna sångsolist …skriva inbjudningar eller köpa nya kläder
Allt det kan ni göra om ni vill, men ni måste inte för att det skall bli ett fint dop. Det kan vara skönt att tänka så...när ni just fått barn!
Dopsamtalet
Före dopet träffas präst och föräldrar antingen hemma hos er eller i kyrkan för ett dopsamtal. Då kommer prästen att berätta hur allting går till och ni får möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på hur ni vill ha det. Dopet följer Svenska kyrkans ordning för dopgudstjänst.
Om ni vill ha med något därutöver, till exempel sång- eller diktläsning, ska ni ta upp det med prästen som har ansvar för utformningen av gudstjänsten. Till dopsamtalet är det bra om ni har bestämt hur ni vill ha det med faddrar.