Polis och präst.
Lyssna

Kyrka-Polis i samverkan

Arbetet som polis innebär både inre och yttre press. En präst eller diakon kan hjälpa till med samtal, stöd och som extra medmänniska.

Polismyndigheten har ett avtal med olika trossamfund i Sverige och har präster, diakoner och pastorer kopplade till sig. Arbetet som polis innebär både inre och yttre press. En präst eller diakon kan hjälpa till med samtal, stöd och som extra medmänniska.

Det onormala blir lätt normalt om man är polis. Att varje dag möta människors förtvivlan och rädsla, ilska och aggressioner, ställer stora krav. Ibland hinner det jobbiga i kapp livet och människan, och påverkar arbete eller privatlivet. För att inte riskera att förlora sig själv krävs ibland reflektion och delande för att bearbeta sina erfarenheter. Samtal kan vara till hjälp. 

En polispräst har genomgått en särskild utbildning inom ramen för Kyrka-Polis. I utbildningen ingår grundläggande kunskaper inom polisens uppdrag och uppgifter, regelverk och organisation. Varje polispräst är säkerhetsklassad genom polismyndigheten och finns som stöd i din vardag. Vid enskilda samtal har polisprästen total tystnadsplikt. 

Vad kan en polispräst hjälpa till med?

• Vara ett stöd för polisanställda och anhöriga genom stödsamtal, avlastningssamtal eller själavård.

• Bistå polisen vid överlämnande av dödsbud och akut omhändertagande av anhöriga

• Vara en extra medmänniska som möter människor med professionellt förhållningssätt i utsatta situationer

• Leda handledande samtal för enskilda polisanställda eller i grupp

• Hålla i fortbildningar och föreläsningar

Joachim Leijon

Joachim Leijon

Präst, polispräst, Svenska kyrkan i Skövde