Våra kyrkogårdar fungerar många gånger som en plats för stillhet och eftertanke. Kanske blir lugnet än mer påtagligt så här i vintertider, när dagarna är kortare och det kan finnas ett täcke snö som dämpar allt ljud.
Vinterförberedelser
Anna Danielsson är kyrkogårdschef i pastoratet. Hon berättar att arbetet går in i en lugnare fas under vintern, men att det fortfarande finns mycket att göra.
- När vintern närmar sig stänger vi av vattnet på kyrkogården och ställer undan alla bänkar. Exakt när vi gör det varierar år från år, det beror när kylan kommer.
Snö och kyla påverkar arbetet
En del vintrar kommer med stora mängder snö och minusgrader. Andra år är det grönt och termometrarna håller sig mest över nollan. Det har också betydelse för arbetet på kyrkogården.
- När det är snövintrar skottar vi enbart huvudgångarna på kyrkogården, berättar Anna. Många gravar ligger inte utmed huvudgångarna och där kan vi inte snöröja på ett bra sätt. Risken för skador på mark och gravstenar är för stor.
- På vintern gör vi heller inga gravsättningar i minneslunderna. Vi har teknik för att tina upp marken så att vi kan gräva inför jordbegravningar och urnsättningar i gravar och askgravplatser. Men upptiningen lämnar spår efter sig och i en minneslund ska du inte veta exakt var askan finns, så de gravsättningarna avvaktar vi med till våren.
Gravskötsel – enkelt och smidigt
Runt årsskiftet är det också dags att boka gravskötsel för kommande år om du inte redan gjort det. Då sköter våra vaktmästare om graven, vattnar, rensar ogräs och tar bort vissna blommor. Om det behövs fyller de också på jord och klipper prydnadsbuskar och perenner. Läs mer här.