Lyssna

Ellen Guttormsson

Distriktsbarnmorska i Ulrika socken

Ellen Guttormsson föddes i Göteborg 1885 och var verksam som distriktsbarnmorska i Ulrika socken.

I början av 1900-talet föddes de allra flesta barn på landsbygden hemma och den blivande mamman hade hjälp av andra kvinnor och ibland även en barnmorska, eller jordemor som hon också kallades.

På 1800-talet hade barnmorskan låg social status i samhället. Det berodde dels på att det fanns många ogifta mödrar bland barnmorskorna, dels på att rekryteringen främst skedde från arbetarklassen till skillnad mot sjuksköterskorna som främst kom från borgarklassen. Något pensionssystem fanns inte och många barnmorskor slutade sina dagar i fattigstugan.

1886 grundades Barnmorskeförbundet som kämpade för att stärka barnmorskornas sociala ställning, bla genom en tvåårig utbildning för att kunna verka som barnmorska, en egen tidning och en tryggad försörjning på ålderdomen.

I boken Bygd i förvandling – Ulrika socken av Karl-Erik Jakobsson nämns att ”fröken Guttormsson kom med väskan” när det var dags för ett barn att födas. I övrigt vet vi inte så mycket mer om Ellen Guttormsson. Kan du berätta något om henne? Hör gärna av dig till vår kyrkorgårdschef Anna Danielsson.

Här kan du se var på kyrkogården graven finns.