Lyssna

Gravrätt och gravskick

Det finns flera alternativ när det gäller gravsättning.

Gravrätter upplåts på 25 år, efter det finns möjlighet att förlänga gravrätten med 15 år mot en avgift. Gravrättsinnehavaren ansvarar för att gravplatsen hålls i ett ordnat och värdigt skick. Det innebär att plantera, rensa ogräs, vattna, ta bort vissna blommor och putsa gräset runt rabatt och gravsten.

Gravrättsinnehavaren ansvarar också för gravstenssäkerheten, det vill säga att gravstenen inte utgör en säkerhetsrisk för gravplatsen eller för den närmaste omgivningen.

Vissa gravskick har gravrätt, andra inte. De gravskick som finns i Slaka-Nykils pastorat är:

Kistgrav
En kistgrav har plats för en eller två kistor. Gravrättsinnehavaren sätter upp gravsten, planterar växter och ser till att gravplatsen hålls i ett ordnat och värdigt skick.

Urngrav
En urngrav har plats för en eller flera askurnor. Gravrättsinnehavaren sätter upp gravsten, planterar växter och ser till att gravplatsen hålls i ett ordnat och värdigt skick. 

Askgravplats
En askgravplats har plats för en eller två askurnor. En metallplatta eller ett glasblock med den avlidnes namn, födelse- och dödsdatum kan sättas upp om så önskas. Det finns en gemensam plantering och det går också bra att smycka själva gravplatsen. Anhöriga är med vid gravsättningen. Askgravplatsen löper på 25 år och man betalar en engångssumma som täcker alla kostnader för skötsel etc. Kostnad för namnplatta tillkommer.

Minneslund
Minneslunden är en helt anonym gravplats som löper under evig tid. Det finns ingen offentlig förteckning över vilka som är gravsatta där och anhöriga får inte vara med vid gravsättningen. Det finns en gemensam plats för blommor och andra dekorationer och pastoratet tar hand om skötseln. 

Återlämning av gravplatser

En gravrätt kan återlämnas när som helst om gravrättsinnehavaren så önskar. När gravrätten får löpa hela tiden ut kontaktar pastoratet gravrättsinnehavaren för att diskutera hur fortsättningen ska se ut. 

Om gravplatsen återlämnas finns flera scenarion. Är graven av kulturhistoriskt intresse tar pastoratet över ansvaret och ser till att graven sköts och att gravstenen uppfyller säkerhetskraven. Finns det inte ett kulturhistoriskt intresse bestämmer gravrättsinnehavaren hur stenen ska hanteras. Antingen tas den bort och lämnas för krossning eller så står den kvar på den återlämnade graven. Får stenen stå kvar är det viktigt att veta att den kan komma att återanvändas och att den tas bort om den inte längre uppfyller säkerhetskraven. Det går bra att sätta en blomma i vas eller lägga en liggare på en återlämnad grav, men inga planteringar eller annat pynt ska förekomma. Under vissa förutsättningar kan gravrättsinnehavaren också själv ta hand om stenen.

Om vi inte får kontakt sätter vi upp en grön skylt vid graven där vi ber gravrättsinnehavaren eller annan anhörig att kontakta oss.

Gravskötsel

Om du inte har möjlighet att ta hand om skötseln av en grav kan vi hjälpa till.