Så här skriver barnbarnsbarnet Harry Karlsson om Jakob Samuelsson någon gång på 1990-talet:
Min farmors far Jakob Samuelsson var född i Sjöstugan Viprödsle, Ulrika 15 februari 1822 och dog 30 september 1888.
Jakob Samuelsson skulle vara en mycket intelligent person. Och för sin tid väl insatt i både intellektuella som praktiska ting. Var han tagit sina kunskaper vet jag inte. Det kunde inte vara i den obligatoriska folkskolan för den infördes inte förrän 1842, 20 år efter hans födelse.
På hans tid var det inte alla människor förunnat att kunna läsa, skriva och räkna och därför blev de som behärskade denna konstart mycket efterfrågade av dem som inte var läskunniga när de skulle ha någon handling utskriven.
J S kunskaper togs även tillvara av Ulrika socken, han hedrades med många viktiga uppdrag. Han utsågs till ordförande i kommunalnämnden, vilket innebar att han skulle skriva ut skattsedlar och driva in skatten och sköta socknens affärer samt representera Ulrika socken vid tillfällen där så erfordrades.
Han var även väl förfaren i praktiska göromål. Han var smed och snickare för eget behov, såväl finsnickeri som mera robusta saker. Han byggde en ladugård med loge och ko- och häststall.
(...)
På Jakob Samuelssons grav på Ulrika kyrkogård var ej uppsatt någon sten, trots att han varit en av socknens förtroendemän. Detta tyckte hans barnbarn var en försummelse som borde rättas till. Därför lät de resa en sten på hans grav som tack för vad han hade uträttat för såväl sin släkt som den socken han hade levat sitt liv uti och ägnat sina krafter.
Här kan du se var på kyrkogården graven finns.