Lyssna

Jonas Brogren

Lantmätare, militär och styrelseledamot. Jonas Brogren var verksam under den tid när ett modernt samhälle började växa fram under 1800-talet.

Jonas Brogren föddes 1780 på Duseborg. Han utbildade sig inom lantmäteri men hade samtidigt ett stort intresse för militärlivet. 1799 blev han fältväbel, ett slags underofficer inom kompaniets expedition och förvaltning. Han befordrades sedan snabbt och var överstelöjtnant när han tog avsked från armén 1836. Då hade han hunnit vara med på åtskilliga fälttåg bl a i nuvarande Tyskland och Norge.

Jonas Brogren var verksam under den tid när Europa förändrades och den moderna tid vi lever i nu tog sin början. Ett aristokratiskt samälle motsvarade inte den nya tidens krav. I Frankrike avsattes bourbonerna, i Sverige vasaätten. Männen med vitpudrade peruker ersattes successivt av män ur borgar- och bondeklassen med fritt växande hår. Ett konkret exempel på det är att den svenska arméns förändrade regler för hår som kom 1805. ”Den förut bräckliga stela hårklädseln blev avskaffad, och hårpiskorna, för många så besvärliga, fingo avskäras”, skriver Jonas Brogren.

Efter den militära karriären tjänstgjorde Jonas Brogren som resetullinspektör. Han hade också styrelseuppdrag inom Östgöta Enskilda Bank och Östergötlands brandstodsbolag.

Jonas Brogren var gift två gånger och hade hela 17 barn. Han har själv skrivit en mycket detaljerad levnadsbeskrivning ”som upplysning och underrättelse för min talrika familj”. Levnadsbeskrivningen har lästs, digitaliserats och moderniserats av Jonas Brogrens barnbarns barnbarn Anders Brogren. Här finns mycket intressant läsning för den som är intresserad av historia. Originalet finns bevarat på Stifts- och landsbiblioteket.

11 november 1859 gick Jonas Brogren ur tiden. Han begravdes här i Gammalkil.

Här kan du läsa Jonas Brogrens egenhändigt nedtecknade levnadsbeskrivning.

Källa: Jonas Brogrens levnadsbeskrivning
Bild: Svenskt porträttarkiv

Här kan du se var på kyrkogården graven finns.