Orgelbygge - ett hantverk som kräver passion och tålamod

Åke och Mats på Bergenblad och Jonsson Orgelbyggeri AB berättar om arbetet med den nya kororgeln.

Att investera i en ny orgel till en kyrka är på många sätt ett stort beslut. När de ekonomiska ramarna är klara ska man bestämma vilken sorts orgel det ska vara och vem som ska bygga den. Vilka stämmor ska orgeln ha? Hur ska den se ut och hur ska den placeras i kyrkan? När de besluten väl är fattade gäller
det att ha tålamod och se tiden an, ett orgelbygge tar någonstans mellan tre och fyra år från det att de första idéerna tar form till dess att orgeln står där och går att spela på.

– Kororgeln i Skeda kyrka har inte fungerat så bra på många år, berättar Helene
Ranada Matstoms, som är organist i Skeda och Slaka.
- Den är svårspelad och klangmässigt lämnar den mycket i övrigt att önska. Församlingsrådet i Skeda tog upp frågan med kyrkorådet 2019 som gav oss klartecken att undersöka marknaden och ta in offert på en ny kororgel.

Helene och Siw Carlsson från församlingsrådet i Skeda gav sig då ut på en turné i landet för att provspela och lyssna på orglar i en rad kyrkor.

– För mig som organist var det viktigt att anslaget i tangenterna kändes rätt och att det fanns en skönhet i klangen. Kanske har vi extra höga krav på klangen i Slaka-Nykil med tanke på att vi har flera riktiga guldkorn bland våra orglar.

- Det var stor skillnad på orglarna vi provade, men så småningom började bilden av vad vi ville ha att klarna. Det visade sig att de orglar som klingade allra bäst i våra öron hade samma tillverkare, nämligen Bergenblad och Jonsson Orgelbyggeri AB.

Orgelkonsulten Göran Grahn kopplades in. Han gjorde en kravspecifikation, tog fram skisser och förslag som låg till grund för en offertförfrågan till orgelbyggeriet där Åke Bergenblad och Mats Jonsson med medarbetare byggt orglar i mer än 40 år. Nu kunde äntligen hantverksprocessen som skulle leda fram till den nya orgeln ta sin början.

– Vi började med att ta fram ritningar på fasaden och konstruktionen inne i orgeln utifrån Görans skisser, berättar Åke Bergenblad.

– Det blev några justeringar, det kom bland annat till en extra stämma i orgeln. Vi diskuterade också en del kring placeringen i kyrkan och om den som spelar ska
sitta på mitten på orgeln eller till höger eller vänster.

När ritningen var klar var det dags för stiftsantikvarien och länsantikvarien på Länsstyrelsen att säga sitt. Den nya orgeln måste stämma med den inre arkitekturen i kyrkan, både när det gäller var den placeras och hur den ser ut. Antikvarierna gav klartecken och i augusti förra året började så tillverkningen av alla delar till orgeln. Det är ett stort arbete som ska göras och under två månader var fyra personer sysselsatta på heltid med orgeln till Skeda.

– Det mesta av orgeln tillverkas hantverksmässigt hos oss här i verkstaden utanför Vetlanda. Piporna är ett undantag. De stora fasadpiporna köper vi från Tyskland och piporna inne i orgeln tillverkas hantverksmässigt i Ungern.

I mars transporterades orgeln i så stora moduler som möjligt till Skeda. Golvet i kyrkan förbereddes innan Åke och Mats kunde börja installera orgeln. Det arbetet kan delas in i tre faser, berättar Åke.

– Monteringen tar mellan två och tre veckor. Då har vi tagit höjd för att vi kan behöva åka tillbaka till verkstaden och justera någon del. När monteringen är klar ska orgeln målas och hinna torka mellan strykningarna. Det tar mellan två och tre veckor. I den sista fasen ska vi intonera orgeln och göra färdigt den klangliga gestaltningen i stämmorna. Även det tar två till tre veckor.

Det har varit en lång resa, men nu står orgeln på plats i koret i Skeda och det ska självklart firas.

– Den 2 juni är alla välkomna på invigningskonsert i Skeda kyrka. Det blir självklart mycket orgelmusik och även sång av Skeda-Slaka kyrkokör. Det är verkligen värt att fira att vår nya, fina orgel är på plats, avslutar Helene.

Bearbetad text från Himmel & Jord Våren2024