Den som är gravrättsinnehavare till en gravplats med gravrätt är skyldig att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. I ansvaret ingår också att se till att gravvården inte utgör en säkerhetsrisk på gravplatsen eller för den närmaste omgivningen.
I Linköpings kommun är Svenska kyrkan huvudman för begravningsverksamheten. I det uppdraget ligger också ett ansvar för hälsa och säkerhet för de som arbetar på eller besöker våra kyrkogårdar. Därför gör vi regelbundna säkerhetskontroller.
- Det som avgör om en gravvård står säkert eller inte är det som finns under markytan, berättar Anna Danielsson som kyrkogårdschef i Slaka-Nykils pastorat. Det har stor betydelse hur grundläggningen är konstruerad och hur de olika delarna är dubbade i varandra. Det är heller inte ovanligt att gravvårdar blir instabila med tiden.
Centrala Gravvårdskommittén (CGK) har tagit fram regler som gäller såväl nymonterade som äldre gravstenar. Enligt dessa ska en gravsten bl a klara 35 kg dragkraft utan att välta och stenar som är 30-150 cm höga ska vara fästa med minst två dubbar.
Den senaste säkerhetskontrollen gjordes 2021. Men det kan hända att åtgärder behövs även mellan kontrollerna.
- Om vi upptäcker en sten som inte uppfyller säkerhetskraven kontaktar vi gravrättsinnehavaren per brev. Gravrättsinnehavaren har då 6 månader på sig att se till att stenen säkras. Under tiden stöttar vi stenen tillfälligt med en träpinne och ett band. Om en sten inte blir säkrad lägger vi den ner av säkerhetsskäl. När vi gör det sätter vi också upp en liten skylt som visar att det är pastoratet som lagt ner stenen.